Chiar dacă fenomenul creditelor imobiliare în Moldova este de două-trei ori mai slab față de țările din regiune și incomparabil de slab față de țările dezvoltate, totuși situația este mai bună decât acum 10 ani. Și deși împrumuturile ipotecare au avut o creștere spectaculoasă în ultimii ani, acestea sunt în prezent la început de cale și în stare să formeze o piață civilizată. Constatările aparțin expertului în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, transmite IPN.
„Suntem în situația când procurarea unui imobil prin intermediul creditelor bancare a devenit un instrument real, accesibil, cu riscuri calculate. Cred că, odată cu scăderea ratei dobânzilor, încetinirea creșterii prețurilor, creșterea salariilor nominale în euro, moldovenii vor continua să se împrumute de la bănci. Anul acesta cu certitudine ne vom apropia de maximum creditelor ipotecare contractate vreodată”, a declarat Veaceslav Ioniță.
„În primul trimestru din acest an s-au luat credite de 1,29 miliarde de lei, iar în trimestrul doi – 1,58 miliarde de lei. Ultima dată când a fost înregistrat un asemenea record a fost în 2021, trimestrul trei, când s-au luat credite de 1,53 miliarde de lei. Acum, în trimestrul doi, s-au luat credite mai multe decât oricând”, a spus Veaceslav Ioniță.
În jumătatea acestui an s-au contractat 5785 de credite ipotecare de la bănci. Mărimea medie a unui credit ipotecar este de 50,8 mii de euro.
- A început testarea tematică la două discipline. Urmează tezele semestriale
- Peste 1000 de familii și-au procurat locuințe prin programul „Prima Casă Plus”
- Alegeri în România | Urmează să fie votați 136 de senatori și 329 de deputați
- Deputatul Radu Marian anunță audieri parlamentare privind situația din domeniul energetic
- ANRE a amânat ședința la care urma să aprobe tarife majorate la gazele naturale