Timp de 26 de ani de când Curtea Europeană a Drepturilor Omului examinează plângerile depuse împotriva Republicii Moldova, statul a fost condamnat de 590 de ori în urma constatării a 764 de violări ale drepturilor omului. O analiză a Centrului de Resurse Juridice din Moldova arată că cele mai multe încălcări vizează dreptul la un proces echitabil, interzicerea torturii, dar și dreptul la libertate şi siguranță, transmite IPN.
Cele mai multe constatări vizează încălcarea dreptului la un proces echitabil. Autoritățile Republicii Moldova au admis de 239 de ori încălcarea acestui drept, protejat de articolul 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Acesta este urmat de încălcarea articolului 3 din Convenție, care prevede interzicerea torturii. Reprezentanții statului au neglijat această prevedere în 180 de cazuri. De asemenea, dreptul la libertate și siguranță a fost încălcat de 113 ori, iar dreptul la un recurs efectiv a fost violat în 65 de cazuri.
„Ne dorim foarte mult ca această culegere de jurisprudență să faciliteze aplicarea standardelor CEDO la nivel național și să contribuie la prevenirea unor violări similare”, a declarat Daniel Goinic, directorul Programului drepturile omului din cadrul CRJM.
Din 12 septembrie 1997, Curtea Europeană a Drepturilor Omului poate examina cererile depuse împotriva Republicii Moldova.
- 🏆 LIVE din Nisporeni: Gala Sportivilor Dotați 2024 – Campionii pe scenă!
- Doi bătrâni și-au pierdut viața în incendii
- Droguri de 4,5 milioane de lei, confiscate la Bălți
- Pentru luna decembrie compensația medie va fi de 700 de lei
- Prudență maximă în trafic. Se circulă în condiții de lapoviță și ploaie