Portal de știri
Societate

În curtea Ministerului Apărării se construiește o biserică din lemn

O biserică din lemn cu hramul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, se construiește în curtea Ministerului Apărării al Republicii Moldova. „Lăcașul se înalță din dorința cadrelor militare, a militarilor înrolați, dar și cu scopul de a completa și oferi efectivului Armatei Naționale susținerea duhovnicească de care necontenit este nevoie spre întărire sufletească pentru a putea urma sfatul Măriei Sale, Ștefan, de a fi Strajă la hotare” se arată într-un comunicat al arhimandritului Nicolae (Roșca), duhovnic al Mănăstirii Ciuflea și președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI, Ministerul Apărării și Organele de Drept, care gestionează lucrările de construcție a Catedralei Memoriale, informează IPN.

Până în prezent, angajații Ministerului și ai instituțiilor subordonate, printre care Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun” sau Agenția pentru Știință și Memorie Militară au putut oferi benevol salariul pe o zi ca jertfă pentru ridicarea bisericii. „La moment, construcția se află la etapa de acoperire cu continuare a turlei centrale și a clopotniței care necesită a fi finisate până la căderea zăpezii, deoarece construcția este ridicată din lemn și trebuie protejată de factorii climatici ce posedă un impact negativ asupra lemnului”, a precizat arhimandritul Nicolae Roșca.

Lemnul se prelucrează în mai multe etape: curățirea lemnului prin suflare cu nisip, astuparea rosturilor între bârne, și ungerea cu ulei de in pentru a oferi rezistență în timp lemnului. Apoi urmează asamblarea ușilor și a ferestrelor în număr de 38, termoizolarea podelei ambelor nivele și placarea lor, asamblarea iconostaselor și a mobilierului bisericesc și alte lucrări ce vor apărea în timp.

Proiectul de construcție a bisericii este prevăzut în Planul de acțiuni comune privind promovarea educației spirituale și asistenței religioase a efectivului Armatei Naționale pentru anul 2021, semnat în luna noiembrie 2020 de Ministerul Apărării și Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove.

Se preconizează ca lucrările de construcție să fie finalizate anul viitor.

Related posts

Epidemiolog: China este vulnerabilă în faţa unui nou val de coronavirus din cauza lipsei imunizării de grup

Albasat

Un fermier din Căuşeni a depistat pe un teren agricol 9 obuze din timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Albasat

Sărbătoare de zile mari! Nisporeni își sărbătorește Zilele Orașului. Ce surprize îi așteaptă pe locuitori?

Albasat

Leave a Comment