ALBASAT
Societate

În Moldova asistenţă stomatologică se acordă copiilor la un nivel insuficient, expert

În Republica Moldova asistenţă stomatologică copiilor se acordă la un nivel insuficient. Morbiditatea afecțiunilor cavității orale este sporită, costul tratamentului stomatologic este deosebit de măre, implementarea măsurilor preventive se efectuează la un nivel insuficient, utilajul stomatologic este uzat, iar pregătirea cadrelor medicale nu corespunde cerințelor pentru acordarea asistenței stomatologice copiilor. O spune Aurelia Spinei, doctor în știinţe medicale şi profesor universitar la USMF „Nicolae Testemiţanu”.

Solicitată de IPN, Aurelia Spinei a menţionat că utilajul stomatologic utilizat la tratamentul copiilor în sectorul public este uzat și depășit, iar modernizarea acestuia necesită alocarea unor sume impunătoare. Totodată, din numărul total de medici stomatologi și dentiști care activează în sectorul public, aproximativ 50% acordă asistență stomatologică atât adulților, cât și copiilor, iar pregătirea specială și calificarea necesară pentru acordarea asistenței stomatologice copiilor au 12,87% din specialiști.

Aurelia Spinei afirmă că afecțiunile cavității orale afectează calitatea vieţii copiilor în principal prin efecte asupra consumului alimentelor, igienizării cavităţii orale, stabilităţii emoţionale şi a funcţiei estetice. „Prevalenţa impactului afecțiunilor stomatologice asupra calităţii vieţii copiilor depășește 50%. Principalii factori care au impact asupra calității vieţii copiilor sunt: durerea dentară (62,19%) și lipsa dinţilor permanenţi din cauza extracţiei lor precoce în urma afectării prin carie şi a complicațiilor ei (21,83%)”, a precizat Aurelia Spinei.

Potrivit ei, într-un număr impunător de localități din zone rurale este limitat accesul copiilor la asistența stomatologică din cauza lipsei specialiștilor și cabinetelor dentare în localitatea respectivă sau cele învecinate. Este limitat accesul la tratamentul stomatologic a categoriilor social – vulnerabile de populație din cauza incapacității de a achita transportul (către clinicile dentare) sau costul tratamentului neasigurat de stat. O importanță are şi lipsa de motivare a acestor categorii de populație în menținerea și îmbunătățirea stării sănătății orale.

„Actualmente în Republica Moldova nu se implementează pe larg măsurile de prevenire a afecțiunilor stomatologice, inclusiv activitatea de educaţie sanitară, acest fapt având drept consecinţă igienizarea insuficientă sau nerespectarea totală a igienei orale. Nivelul cunoștințelor igienice a părinților copiilor este insuficient pentru crearea unui mediu sanogen favorabil în cadrul familial, este frecventă frica copiilor faţă de tratamentul stomatologic sau refuzul tratamentului dentar”, a remarcat experta.

Aurelia Spinei susţine că Asociația Stomatologilor din Republica Moldova, în parteneriat cu colaboratorii Catedrei de chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică și pedodonție „Ion Lupan”, studenții și rezidenții Facultății de Stomatologie a USMF „Nicolae Testemițanu”, medicii stomatologi de la Centrul Stomatologic Municipal de Copii, organizează anual diverse măsuri cu caracter informațional și educațional adresate copiilor, părinților, cadrelor didactice din școli, instituții preșcolare și întregii populații, în decursul întregului an.

Aurelia Spinei a adăugat că situația epidemiologică, care durează mai mult de un an, a impus întreprinderea unui șir de măsuri drastice – limitarea asistenței stomatologice la rezolvarea cazurilor de urgență, suspendarea procesului de instruire, autoizolarea la domiciliu sau realizarea activităților metodico-didactice de la distanță. „Aceste măsuri de prevenție au fost aplicate cu scopul de a proteja sănătatea noastră, a tuturor, dar și de a stopa răspândirea COVID-19. În acest an, Asociația Stomatologilor din Republica Moldova, împreună cu studenţii și rezidenții Facultății de Stomatologie de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” organizează o serie de întrevederi online cu elevii din mai multe şcoli din țară, cărora le prezintă informații referitor la metodele de îngrijire a cavităţii orale, a spus experta.

Related posts

Igor Grosu: Poporul ucrainean își apără cu demnitate libertatea și independența

AlbasatTV, Nisporeni

Генеральный прокурор Александр Стояногло рассказал о четырех этапах банковского мошенничества

Albasat

Târg de Crăciun în Piața Marii Adunări Naționale

AlbasatTV, Nisporeni