În premieră, în instituțiile de învățământ superior va fi promovată instruirea duală. Astfel, vor fi create condiții pentru atragerea practicienilor din diverse domenii de formare profesională și va fi consolidată mobilitatea academică pentru sporirea calității studiilor universitare. Prevederile se conțin în proiectul de modificare a Codului Educației, aprobat în primă lectură de Parlament, transmite IPN.
„Acest concept și-a dovedit eficiența în cadrul învățământului profesional tehnic, acolo unde elevii desfășoară orele teoretice în instituțiile de învățământ, iar cele practice în cadrul întreprinderilor. În cazul universităților, opțiunea învățământului dual va fi valabilă pentru ciclul I licență, la anumite specialități, în condițiile stabilite de Ministerul Educației și Cercetării, prin coordonare cu alte organe centrale de resort și cu agenții economici interesați”, a declarat ministrul educației, Anatolie Topală, în plenul Parlamentului.
Modificările la Codul Educației mai prevăd introducerea specialităților duble în științele educației și în filologie. La finalizarea specialităților duble, studenții vor primi o singură diplomă universitară în două specialități. Astfel, potrivit autorităților, absolvenții vor obține mai multe oportunități pentru angajare.
„Scopul acestor modificări reprezintă asigurarea calității studiilor universitare, calitatea absolvenților calificați în două specialități sau două limbi, limbile clasice, limbile și literaturile străine, limba și literatura română, limbile și literaturile etniilor locuitoare în Republica Moldova”, a mai spus ministrul.
Proiectul de modificare a Codului Educației urmează să fie adoptat și în lectură finală.
- Parlicov s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Despre ce au discutat
- Republica Moldova va introduce gradual obligația de stocare a produselor petroliere
- Contrabandă cu 100 de tone de alcool etilic. Grupare deconspirată
- Nicolae Ciucă a demisionat de la PNL: „Am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți”
- Transnistrenii își iau 9 zile de vacanță de iarnă