Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI) Prutenii II din satul Grozești, raionul Nisporeni, a finalizat lucrările de montare a instalațiilor de producere a energiei regenerabile cu o capacitate de 200 kW, datorită investiției de circa 650 mii lei oferite de USAID prin intermediul proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova. Astfel, 170 de agricultori-membri ai AUAI Prutenii II vor utiliza energia regenerabilă pentru a optimiza costurile de irigare a peste 1,100 de hectare de teren din aria sistemelor centralizate de irigare.
În medie, o AUAI din Moldova consumă anual peste 425,000 kWh pentru a pompa peste 577,000 m3 de apă pentru irigare. Iar, ponderea costurilor pentru energia electrică în formarea tarifului per 1m3 de apă utilizată la irigare ajunge până la 60 la sută, ceea ce constituie o presiune considerabilă asupra fermierilor. Energia alternativă produsă va permite asociației să eficientizeze ponderea costului pentru energia electrică în formarea tarifului per m3 cu până la 30 la sută.
“USAID are angajamentul de a efectua investiții, așa ca aceasta, care contribuie la transformarea zonelor rurale ale Moldovei în motoare de creștere economică pentru țară, astfel îmbunătățind standardele de trai pentru cetățenii Republicii Moldova pe termen lung”, a menționat Asistentul Adjunct al Administratorului USAID, Mark Simakovsky, la evenimentul de inaugurare a parcului fotovoltaic.
În cadrul investiției de circa 2 milioane lei oferite de USAID prin intermediul proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în 2023, trei Asociații ale Utilizatorilor de Apă vor utiliza energia regenerabilă pentru irigare. Lucrările de montare și instalare a parcului fotovoltaic la cea de-a doua asociație a utilizatorilor de apă de la Slobozia-Dușca, AUAI Criuleni, sunt finalizate în proporție de 95%, și urmează a fi date în exploatare până la sfârșitul anului 2023. Cea de-a treia Asociație, AUAI AcvaGrup din satul Puhăceni, Anenii Noi, este în procesul de instalare a parcului fotovoltaic, cu scopul de a finaliza proiectul până la finele anului 2023.
Iurie Scripnic, Secretar de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a menționat că “AUAI Prutenii II reprezintă un model cum în astfel de condiții de criza energetică putem controla costurile energiei electrice. Datorită suportului oferit de USAID acestei asociații, avem un exemplu de colaborare de succes în sectorul agricol, mai ales atunci când ne confruntăm cu schimbările climatice, iar acest proiect se încadrează perfect în domeniul energiei verzi”.
Deși tot mai mulți agenți economici din țară efectuează tranziția la surse regenerabile de energie, o serie de obstacole de ordin financiar și instituțional nu au permis până în prezent AUAI să beneficieze de suport pentru valorificarea surselor regenerabile de energie. Deoarece asociațiile au o formă juridică specifică de organizare, majoritatea programelor de finanțare a energiei verzi nu consideră AUAI drept entități eligibile. De asemenea, AUAI încă nu au experiență de efectuare a investițiilor în comun, astfel băncile comerciale sunt reticente să finanțeze investițiile AUAI fără garanții sau avantaje adiționale. Pentru depășirea acestor bariere, este binevenită implementarea activităților demonstrative ce vor aborda în complex aspectele tehnologice, instituționale și financiare ce va duce ulterior la implementarea modelului pe scară largă, inițiativa proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova fiind o premieră pentru țara noastră.
Victor Jalbă, directorul executiv al AUAI Prutenii II, a menționat că planifică să extindă folosirea energiei regenerabile în cadrul asociației. „Investiția de peste 2.3 milioane lei din fondurile asociației în 2023 pentru montarea și instalarea parcului fotovoltaic este un pas enorm pentru asigurarea fiabilității economice a asociației, pentru mediul ambiant, dar și într-o oarecare măsură – pentru securitatea energetică a țării. Planificăm să extindem folosirea energiei regenerabile și la cealaltă stație de pompare a AUAI Pruteni II, pentru a minimiza ponderea costului pentru energia electrică în formarea tarifului per m3”.
După finalizarea lucrărilor de montare și instalare, urmează etapa de racordare la rețeaua electrică gestionată de furnizorul de energie. Reprezentanții AUAI Prutenii II afirmă că energia electrică produsă de instalația inaugurată va fi utilizată inclusiv în sezonul curent, având în vedere faptul că din cauza schimbărilor climatice și a precipitațiilor insuficiente, fermierii solicită servicii de irigare, inclusiv în luna noiembrie.