ALBASAT
Societate

În prezent, rețelele sociale reprezintă cel mai mare pericol de dezinformare, opinii

Deputații guvernării în colaborare de reprezentanții societății civile își propun elaborarea unui proiect de lege care să combată dezinformarea și să reglementeze domeniul online. Atât parlamentarii, cât și reprezentanții ong-urilor spun că documentul trebuie să mențină un echilibru între securizarea spațiului informațional și libertatea de exprimare, notează IPN.

În contextul războiului din Ucraina și a avalanșei de dezinformare care s-a abătut asupra spațiului informațional al Republicii Moldova, guvernarea vine cu un proiect ce are menirea de a stopa răspândirea știrilor false și a informațiilor propagandistice.

„E vorba de un proiect care urmează să fie discutat și îmbunătățit. Proiectul ține de asigurarea securității informaționale a statului. Sunt lucruri ce vizează prevenirea și combaterea dezinformării pe partea de comunicare strategică, dar și o parte mai dificil de reglementat pe domeniul online, cu menținerea libertății de exprimare”, a spus deputatul PAS, Liliana Nicolăescu-Onofrei, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Reprezentanții societății civile spun că trebuie interzisă și sancționată doar răspândirea falsurilor care atentează la securitatea statului. Potrivit experților, domeniul online a depășit cu mult presa tradițională la capitolul dezinformare, iar la reglementarea spațiului online trebuie să se țină cont de drepturile fundamentale ale omului.

„Dacă ne uităm al Barometrul Opiniei Publice vedem date incredibile, când o treime din cetățenii acestei țări găsesc o justificare pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, găsesc justificare faptului că Rusia ucide civili. Aceste date sunt un efect clar al propagandei și nu e vorba doar de mass-media. Oamenii demult nu se informează din sursele tradiționale mass-media. În prezent, rețelele sociale sunt cel mai mare pericol de dezinformare, canalele de Telegram și alte platforme prin intermediul cărora se diseminează aceste dezinformări. Convingerea mea este că trebuie sancționate doar acele falsuri care pot duce la destabilizări sociale sau atentează la securitatea statului”, a spus directorul executiv Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

„Dezinformarea online are cel mare impact acum. Platformele online au câștigat mult teren. Avem experiență la nivel internațional când platformele online au determinat rezultatele alegerilor. Pe platforma online nu există niciun fel de reglementare. Dar trebuie să fim atenți la liniile roșii, unde e vorba de contracararea dezinformării și unde e vorba de libertatea de exprimare și drepturile omului. Instrumentele trebuie foarte bine gândite ca să nu ajungem în altă extremă ”, a spus expertul IPRE, Adrian Ermurachi.

Potrivit ultimului Barometru al Opiniei Publice, dat publicității de către Institutul de Politici Publice, 32% dintre respondenți justifică agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, menționând că armata rusă „apăra regiunile Donbas și Lugansk din Ucraina”. În același timp, 38,3% din respondenți susțin că în Ucraina are loc „o invazie nejustificată, în care nimeni nu a provocat Rusia”. Sondajul a fost realizat în perioada 29 octombrie – 10 noiembrie 2022, de CBS Research, pe un eșantion de 1132 de persoane de peste 18 ani și are o marja de eroare de 3%.

Related posts

Cursul valutar oficial la 14.07.2022

Albasat

Guvernul a aprobat candidaturile a patru ambasadori

Albasat

Ambasada SUA a donat 25 de calculatoare pentru Centrul COVID-19 Chișinău

Albasat

Leave a Comment