În Republica Moldova a început campania de vaccinare împotriva COVID-19. Primii au fost imunizați, cu vaccinul AstraZeneca oferit de România, medicii de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, transmite IPN.
Primul medic vaccinat este Alexandru Botezatu, șeful Departamentului terapie intensivă la SCR. Medicul a spus că acest vaccin reprezintă o speranță în acest tunel întunecos, fiind și unul dintre putinile colace de salvare în această pandemie. Având experiența infectării, medicul spune că acea perioadă a fost deloc ușoară. Pacienții cu COVID-19 trec o perioadă destul de complicată.
După 15 minute de la administrarea vaccinului, medicul a spus că se simte bine și poate să-și continue munca. Pe cei reticenți îi îndeamnă să nu le fie frică și să se imunizeze. Medicul a chemat populația să fie precaută, deoarece virusul încă mai bântuie.
Un alt medic vaccinat printre primii, Iana Cotorcea, șefa Secţiei anesteziologie generală, a spus că este fericită că vaccinurile au ajuns în Republica Moldova. Ea a fost infectată în luna noiembrie, suportând o formă de gravitate medie. În opina sa, vaccinul este unica metodă de protecție pentru sistemul medical și pentru populație, pentru că va limita transmiterea infecției și apariția formelor noi de virus. Medicul a mai spus că nu îi este frică de reacții adverse. Or acestea pot apărea în cazul oricărui vaccin.
Șefa Serviciului Sanitar-epidemiologic de la SCR, Marcela Chilianu, a menționat că este o mândrie pentru instituție să fie prima care a început procesul de vaccinare, aici tratându-se pacienții cu COVID-19 în stare gravă și foarte gravă. Responsabila afirmă că a așteptat foarte mult acest vaccin.
Republica Moldova dispune momentan de 21 600 de doze de vaccin AstraZeneca contra COVID-19, care reprezintă o donație din partea României. Vaccinarea anti-COVID-19 începe cu angajații din sănătate, iar în a doua etapă vor fi imunizați angajații ministerelor, ai Președinției și altor instituții publice, dar și jurnaliștii. Vaccinarea este benevolă și gratuită.