ALBASAT
Actualitate Societate

În situații excepționale, populația ar putea fi avertizată prin mesaj pe telefonul mobil

Cea mai optimă soluție de avertizare timpurie pentru Republica Moldova ar putea fi te tip „Cell Broadcast”. Conform tehnologiei, într-o situație excepțională, populația ar putea recepționa un mesaj de avertizare pe telefonul mobil, indiferent de operator, într-un timp foarte scurt. La această concluzie s-a ajuns în cadrul proiectului „Îmbunătățirea sistemului de reacționare la situații de urgență a Republicii Moldova”, ajuns la final, transmite IPN.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență precizează că, în baza proiectului, pe parcursul a șase luni s-a elaborat un studiu în care au fost examinate riscurile, nivelul de dezvoltare tehnologică a țării, furnizorii de comunicații electronice, dar și s-a luat în vizor practica internațională în domeniu. S-a constatat că cea mai optimă soluție de avertizare timpurie pentru Republica Moldova ar putea fi te tip „Cell Broadcast”. Sistemul ar putea fi folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor este pusă în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații, dar și alte situații care amenință grav comunitățile.

La ceremonia de închidere a proiectului, șeful IGSU, colonelul Alexandru Oprea, a vorbit despre necesitatea unui astfel de sistem în contextul riscurilor iminente, dar și apropierii de standardele europene în domeniul avertizării timpurii a populației.

Proiectul s-a desfășurat cu sprijinul Guvernului Republicii Cehe. Ambasadorul Cehiei în Republica Moldova, Stanislav Kazecky, a menționat importanța proiectului pentru cetățenii Republicii Moldova și a reiterat deschiderea pentru susținere.

Potrivit IGSU, apariția unui sistem de avertizare timpurie în Moldova ar facilita preluarea bunelor practici europene  în conformitatea cu Directiva Uniunii Europene 2018/1972 și ar apropia statul în parcursul european de standardele UE.

Related posts

Oфициальный курс валюты на дату 03.10.2020

Albasat

O femeie din Ungheni a ajuns la spital după ce a căzut într-o groapă săpată de drumari

AlbasatTV, Nisporeni

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă desfășoară o campanie de vizite la angajatori: „Un loc declarat – un nou angajat – un viitor asigurat”

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment