În zece localități din țară, duminică, 29 mai, au loc alegeri locale noi. În opt dintre ele urmează să fie ales primarul. Este vorba despre comuna Ghetlova, raionul Orhei; comuna Horodiște, raionul Rezina; satul Zastânca, raionul Soroca; satul Moara de Piatră, raionul Drochia; satul Tătărești, raionul Strășeni; satul Glinjeni, raionul Fălești; satul Zăicani, raionul Râșcani și satul Hagimus, raionul Căușeni. În alte două localități, comuna Lozova din raionul Strășeni și comuna Bobeica din raionul Hâncești, vor fi organizate alegeri pentru componența consiliilor locale, transmite IPN.
Secțiile de votare vor fi deschise de la ora 7.00 până la 21.00. Persoanele care din motive de sănătate nu se pot deplasa la secția de votare mai pot solicita votarea la locul aflării cu urna de vot mobilă. Cererile se fac până la ora 18.00 a zilei precedente votării. În ziua alegerilor, cererile pot fi făcute până la ora 15.00, dacă se prezintă și un certificat medical.
Potrivit datelor din Registrul de Stat al Alegătorilor, la urnele de vot, în toate cele zece localități, sunt așteptați peste 22 de mii de cetățeni cu drept de vot. Cei mai puțini – 981 de alegători – sunt în Horodiște, iar cei mai mulți – 5 487 – sunt la Lozova.
În total au fost tipărite peste 22 de mii de buletine de vot, dintre care peste 14 mii sunt pentru alegerea primarului. Pentru scrutinul din cele două localități, unde va fi aleasă o nouă componență a consiliului local, vor fi tipărite circa 7 800 de buletine de vot. Prețul unui buletin de vot pentru alegerea primarilor este de 0,89 lei, iar pentru alegerea consiliilor locale în unele localități este de 1,29 lei.
În ziua alegerilor și cea precedentă ei, agitația electorală este strict interzisă. În această perioadă nu este permisă apariția candidaților în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice. Însă, interdicția nu se aplică pentru informațiile deja plasate pe internet și pe afișele expuse anterior. Totodată, concurenții electorali nu pot efectua virări în/din contul cu mențiunea „Fond electoral”.
Continuarea agitației electorale în zilele menționate de către mass-media, concurenți electorali și cetățeni constituie contravenție administrativă și se sancționează cu amendă, de la 15 la 30 de unități convenționale, aplicată persoanei fizice, ori cu amendă de la 35 la 50 de unități convenționale, aplicată persoanei cu funcție de răspundere sau concurentului electoral.
Alegerile locale noi din 29 mai vor fi monitorizate de 59 de observatori naționali. Din partea Asociației Promo-LEX au fost acreditați 46 de observatori, iar organele electorale inferioare au acreditat 13 observatori din partea concurenților electorali. Observatorii acreditați pentru acest scrutin vor putea semnala, în regim online, încălcările comise în secția de votare în ziua alegerilor. Sesizările depuse prin intermediul paginii www.observator.cec.md vor fi recepționate și examinate de către reprezentanții organele electorale, fiindu-le oferite soluții în cel mai operativ mod.
- 🏆 LIVE din Nisporeni: Gala Sportivilor Dotați 2024 – Campionii pe scenă!
- Doi bătrâni și-au pierdut viața în incendii
- Droguri de 4,5 milioane de lei, confiscate la Bălți
- Pentru luna decembrie compensația medie va fi de 700 de lei
- Prudență maximă în trafic. Se circulă în condiții de lapoviță și ploaie