30 de organizații ale societății civile au obținut finanțare din partea Uniunii Europene și a Fundației Soros Moldova, pentru a crea în Republica Moldova cinci centre de zi pentru diferite categorii de copii, două centre de plasament temporar pentru copii în situații de risc. Totodată, aceste organizații vor crea și vor extinde servicii de intervenție timpurie și de aplicare a terapiilor alternative pentru copii cu dizabilități, vor dezvolta 3 servicii de echipă mobilă pentru copii și adulți, iar în 4 comune din raionul Ungheni, pentru prima dată, vor activa specialiști pentru protecția drepturilor copilului, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al Fundației Soros Moldova.
De asemenea, cu suportul financiar al UE și a Fundației Soros Moldova, o splălătorie socială urmează a fi creată la Glodeni, la Bender va activa un centru de plasament pentru oameni ai străzii, vor fi diversificate activitățile din centrele de zi existente pentru vârstnici și vor fi extinse serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu în 3 raioane din nordul Republicii Moldova.
Proiectul va oferi suport organizațiilor partenere pentru ca serviciile dezvoltate să fie prestate calitativ și să fie durabile. „Ne propunem să contribuim la dezvoltarea organizațiilor societății civile din domeniul social, oferindu-le posibilitatea să promoveze schimbările pozitive în comunități, să construiască parteneriate cu autoritățile și să ofere sprijin și finanțare pentru dezvoltarea serviciilor sociale, iar acreditarea ulterioară a acestor servicii va asigura calitatea lor. Durabilitatea serviciilor dezvoltate este una din preocupările principale ale tuturor partenerilor, astfel încât după finalizarea implementării proiectului, să fie asigurate costurile de implementare a serviciilor din resurse domestice. Vom acorda tot suportul necesar pentru ca organizațiile partenere să devină piloni în crearea comunităților incluzive și prietenoase persoanelor din grupuri vulnerabile”, a spus Petru Culeac, director executiv al Fundației Soros Moldova. la evenimentul de prezentare a rezultatelor Programului de granturi.
Totodată, Janis Mazeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova, a declarat că „Uniunea Europeană consideră societatea civilă un partener de încredere în realizarea proceselor de reformă. Prin sprijinul acordat organizațiilor societății civile de la nivel local, prestatorilor de servicii sociale, contribuim la dezvoltarea comunității și la îmbunătățirea calității vieții persoanelor vulnerabile”.
În prezent se desfășoară o altă rundă a Programului de granturi, în urma căreia urmează să fie selectate alte 10 organizații, care vor primi finanțare pentru dezvoltarea serviciilor sociale. În total, în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, vor fi finanțate 40 de organizații ale societății civile.
Proiectul se desfășoară pe parcursul a 42 de luni, are un buget total de 3 milioane 375 de mii de euro și este finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și Asociația Obștească Institutum Virtutes Civilis.
previous post