Columbia este a opta țară a lumii și a treia din America de Sud (pe lângă Brazilia și Argentina) care depășește pragul de un milion de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19, au anunțat autoritățile sanitare din această țară, conform AFP, citat de Agerpres.
Țara sud-americană a înregistrat, în ultimele 24 de ore, un număr de 8.769 de cazuri noi de infectare. Numărul total ajunge, astfel, la 1.007.711 cazuri. Primul caz de infectare cu coronavirus din Columbia a fost raportat în data de 6 martie. Numărul deceselor asociate COVID-19 a ajuns în prezent la aproximativ 30.000, după înregistrarea a 198 de morţi în ultimele zece zile, au precizat autorităţile.
Cu o populaţie de 50 de milioane de locuitori, Columbia este a opta ţară care depăşeşte pragul de un milion de contaminări, după Statele Unite, India, Brazilia, Rusia, Argentina, Spania şi Franţa.
Preşedintele columbian, Iván Duque, a subliniat că ţara sa are una dintre cele mai scăzute rate a deceselor raportate la populaţie de pe continent. „Ne-am descurcat mult mai bine decât alte ţări. Însă nu spun asta ca să ne simţim triumfători, o spun cu ideea să ne protejăm mai mult”, a declarat liderul conservator de la Chinchina (centru).
Potrivit Institutului Naţional de Sănătate (INS), Columbia ocupă locul al zecelea pe continent în această privinţă, cu o medie de 561 de decese la un milion de locuitori: aproape jumătate prin comparaţie cu Peru (1.016) şi cu un sfert mai puţin decât Brazilia (719).
Guvernul columbian a decretat carantina la nivel naţional pe 25 martie, apoi a relaxat-o pentru a salva economia. De la 1 septembrie, acesta urmează o strategie bazată pe responsabilitatea individuală şi pe utilizarea generalizată a măştilor în spaţiile publice.
Duque a declarat că a alocat resurse de „aproape de 11% din PIB” (circa 31 de miliarde de dolari) pentru a face faţă situaţiei de urgenţă epidemică. Cu toate acestea, şomajul în oraşe a crescut la un nivel istoric de 19,6% în luna august.