Portal de știri
Societate

Începe implementarea memorandumului cu România în domeniul transformării digitale

Guvernele României și Republicii Moldova au pornit implementarea Memorandumului de înțelegere în domeniul transformării digitale. În cadrul comisiei mixte au fost identificate o serie de priorități pentru etapa inițială de implementare. „Avem cu România o agendă comună clară, prin care ne-am angajat să colaborăm şi să ne susținem reciproc pentru impulsionarea cooperării bilaterale, efectuarea schimbului de experiență,  mobilizarea resurselor tehnice, financiare și umane în vederea dezvoltării spațiului digital comun. România este principalul partener al Republicii Moldova, ne sprijină în fiecare domeniu, avem relații economice foarte strânse, deci avem nevoie de această interoperabilitate”, a declarat viceprim-ministrul pentru digitalizare al Republicii Moldova, Iurie Țurcanu, transmite IPN.

Agenția de Guvernare Electronică de la Chișinău va dezvolta, în comun cu autoritățile publice de profil din Guvernul României, sistemele informaționale partajate. Va identifica și implementa soluții pentru facilitarea schimbului de date dintre cele două state în vederea simplificării administrative și sporirii accesibilității serviciilor publice prestate de autoritățile și de instituțiile publice din ambele state. De asemenea, se va implica în procesul de co-creare a sistemelor informaționale reutilizabile pe teritoriul ambelor state, va asigura mentenanța viitoare a aplicațiilor și serviciilor electronice dezvoltate în comun în cele două țări, precizează Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

„Ne dorim adesea poduri peste Prut, autostrăzi, asfalt și beton. Dar cel puțin la fel de importante sunt punțile digitale, care vor aduce economia viitorului, cu toate oportunitățile ei, pe ambele maluri ale Prutului. Spațiul digital comun va aduce avantaje pentru ambele țări. Pe lângă multiplele beneficii de ordin tehnologic, financiar sau uman, Republica Moldova își va crește capacitățile de a transpune standardele și reglementările Uniunii Europene și de a aplica cele mai bune practici internaționale în domeniul transformării digitale”, a notat ministrul Sebastian Burduja.

Memorandumul de înțelegere în domeniul transformării digitale a fost semnat pe 11 februarie 2022.

Related posts

Disperare din cauza banilor, după o lună de pandemie în Italia: „Totul s-a schimbat, totul. Asta nu e viață!”

Albasat

Europa intră sub „cupola de foc” a unui val de căldură fără precedent. Incendii în Franța, Spania, Portugalia, Grecia. Cod roșu în UK

Albasat

Experții despre viitoarea colaborare a Maiei Sandu cu Rusia

Albasat

Leave a Comment