ALBASAT
Societate

Infracțiunea pentru care se aplică cel mai des munca neremunerată în folosul comunității

Pe parcursul anului 2019, instanțele de judecată au aplicat pedeapsa sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității în privința a peste 3700 de persoane, iar pe parcursul a cinci luni ale anului 2020, în privința a peste 1100. Majoritatea sancțiunilor sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității s-au aplicat pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate.

Într-un răspuns pentru IPN, Secţia unificare a practicii în domeniul reprezentării din cadrul Procuraturii Generale menționează că cele mai multe sancțiuni cu muncă neremunerată în folosul comunității s-a aplicat drept urmare a urma excluderii pedepsei cu amenda, încă în 2018, și includerii doar a pedepsei cu munca neremunerată în folosul comunității, pentru condusul în stare de ebrietate. Astfel, în 2019, peste două mii de persoane au primit o astfel de pedeapsă pentru respectiva infracțiune.

Munca neremunerată în folosul comunității a fost aplicată și pentru violența în familie, sustragerea pe ascuns a bunurilor altei persoane, violare de domiciliu, circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogii acestora fără scop de înstrăinare, huliganism, confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a ștampilelor sau sigiliilor false, amenințarea sau violența săvârșită asupra unei persoane cu funcție de răspundere sau a unei persoane care își îndeplinește datoria obștească etc.

Condamnații au executat munci precum: curăţarea terenului întreprinderilor industriale, acordarea de ajutor la lucrările de cîmp sezoniere (inclusiv culesul fructelor şi legumelor, recoltarea culturilor semincere şi tehnice, plantarea copacilor, lucrări temporare legate de îngrijirea şi păşunarea animalelor, diverse lucrări de amenajare etc.) Condamnatul poate fi implicat în lucrări ce necesită calificare specială doar în cazul în care dispune de o asemenea calificare.

Conform Codului Penal, munca neremunerată în folosul comunităţii se stabileşte pe un termen de la 60 la 240 de ore și se execută de la 2 la 4 ore pe zi, în afara timpului activităţii de bază sau de studii. Orarul de lucru este stabilit împreună cu persoana condamnată. În cazul condamnatului care nu este antrenat în activităţi de bază sau de studii, la solicitarea sau cu acordul acestuia, pedeapsa poate fi executată până la 8 ore pe zi.

În cazul în care persoanele condamnate sunt atrase la muncă neremunerată în folosul comunităţii mai mult de 4 ore pe zi, organul de probaţiune este obligat să stabilească o pauză de cel puţin 30 de minute în graficul de repartizare a orelor.

Related posts

82% dintre persoane sunt de acord să poarte măști în spațiile publice închise, studiu

Albasat

Exercițiu de protecție civilă la liceul Mircea Eliade din Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Fostul procuror-șef al capitalei, amendat pentru fotografierea buletinului de vot

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment