Un patriot desăvârșit. Așa poate fi caracterizat Ion Teleman, fost profesor în satul Iurceni, Nisporeni, și fost primar al acestei localități. Caracterul lui patriotic se reflectă în scrierile sale, înșirate în cărți de-a lungul timpului. Cei care au avut ocazia să ajungă în acest an la „Bâlciul Olarilor” au avut și norocul de a face cunoștință cu profesorul și cu cărțile acestuia.
În cărțile sale putem găsi epigrame, proză, dar putem descoperi și o întreagă istorie, bazată pe realitățile din timpul Mișcării de Eliberare Națională.
„Toată viața mea mi-a plăcut să învăț, să citesc. Până la urmă am ajuns să și compun. Am compus epigrame mulți ani la rând, publicându-le în revista „Chipăruș” și alte ziare. Acuma, fiind la pensie, am editat epigramele în 2 ediții: prima ediție – în 2020 și a doua ediție – în 2021. În aceste plachete de epigrame am inclus și catrene tematice, despre Eminescu, despre Vieru. Epigramele au partea lor unde am biciuit viciile omenești”, povestește Ion Nistor Teleman.
Cartea sa „De dor de Basarabia”, care a văzut lumina tiparului în 2022, prezintă istoria Cenaclului „Mihai Eminescu” în Mișcarea de Eliberare Națională din plasa Nisporeni, care a activat între anii 1989-1991, Ion Teleman fiind unul din primii organizatori ai Cenaclului. Ion Nistor Telema povestește cu cât greu a colectat informațiile, pentru ca să țină astăzi cartea în mână.
„Mi-a fost foarte greu să scriu această istorie, pentru că am avut nevoie de foarte multe documente, foto-documente, documente căutate și găsite la Arhiva Națională din Chișinău, mulți martori. Împreună toate aceste materiale le-am adunat în această carte, în care am înveșnicit zeci de patrioți de-ai noștri care s-au implicat în înălțătoarea Mișcare de Eliberare Națională cu marea jertfire de sine. În 89 Imperiul era încă în putere. Chiar și până în 90 și până la independența din 91. De aceea, puteam să fim în orice clipă distruși, lichidați, exilați în Siberii și gulaguri, dar patrioții din Nisporeni, de rând cu patrioții din întreaga Basarabie, s-au implicat curajos cu devotament și iată în această carte, am găsit de cuviință să-i înveșnicesc. Timpul trece, evenimentele se uită, iar eu n-am permis să se uite și am scris această carte”, spune Ion Nistor Teleman.
Profesorul a oferit și câteva exemple de nume și imagini care pot fi găsit în cartea sa.
„În această carte o să găsiți foarte multe nume și pot să exemplific: regretatul Ion Caragia, Mihai Iancu, care este în viață, și alți compatrioți cu care am pornit această mișcare și care a contribuit la apropierea ceasului de reîntregire cu patria-mamă România.
Sunt foarte multe poze cu artiști de la Chișinău, alte poze sunt din 89 când noi nisporenenii am organizat ajutoare pentru Revoluția Română. Patru autocamioane le-am încărcat cu medicamente, merinde și am acordat ajutor. Am terminat cartea cu o listă a patrioților, a tuturor celor care s-au implicat. O parte din ei nu mai sunt în viață, dar cred că urmașii lor o să se mândrească că această carte e o carte a amintirii de acele timpuri frumoase și înălțătoare la care am participat toți nisporenenii-basarabeni din plasa Nisporeni”, menționează profesorul.
O altă carte a lui Ion Nistor Teleman este „Vatră voievodală Iurceni”, ce descrie istoria satului pe care l-a condus și o mulțime de momente petrecute de-a lungul anilor în localitate.
Parascovia Prangache, originară din Iurceni și fostă elevă a profesorului, a procurat cartea pentru a cunoaște adâncurile localității și pentru a transmite informațiile mai departe copiilor și nepoților. Ea a plecat de 40 de ani din localitate, însă spune că a revenit cu drag în locul de baștină.
„Mulțumesc mult că am avut ocazia să mă întâlnesc cu fostul meu diriginte, care m-a educat timp de 10 ani și am luat foarte bune lucruri de la el și mă mândresc că am absolvit și am lucrat 18 ani în satul acela. Procurând această carte o să cunosc mai profund, pentru că am mai uitat din lucruri, pentru că mă aflu de 40 de ani în satul acela, dar satul meu de baștină n-o să-l uit niciodată. Fiindcă am auzit că astăzi se desfășoară „Bâlciul Olarilor”, am stabilit că trebui să vin să mă mai văd cu dirigintele, cu lumea din sat, să mai văd tradițiile de aici, ca să nu le uit”, menționează Parascovia Prangache.
Ion Nistor Teleman este cunoscut în Iurceni din 1989, când a fost în prima linie în mișcarea de eliberare națională. În fiecare an, la 1 decembrie, profesorul arborează tricolorul pe casa sa. Ion Teleman a creat în Iurceni un Muzeu de etnografie. În anii 2000, când a avut două mandate de primar al localității, Ion Teleman a contribuit la instalarea, în centrul satului, a bustului lui Mihai Eminescu.
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan
- Maia Sandu, la Forumul pentru Integrare Europeană: Prioritățile se concentrează pe trei domenii-cheie
- PAS își exprimă susținerea pentru Elena Lasconi în turul 2 al prezidențialelor din România