Inspectoratul de poliție Nisporeni s-a alăturat Campaniei „16 zile de activism pentru eliminarea violenței împotriva Femeilor și Fetelor”, ce are drept scop creșterea gradului de conștientizare și de a mobiliza societatea pentru a preveni violența, ori datoria oamenilor legii este nu doar de a manifesta solidaritate, ci și de a intensifica eforturile pentru a găsi soluții și pentru a lua măsuri pentru a opri acest fenomen global, cu un impact negativ asupra vieții și sănătății femeilor și fetelor.
În acest sens, IP Nisporeni desfășoară activități de informare în vederea preveniri şi combaterii violenţei faţă de femei şi protecției victimelor violenței în familie.
În primul rând, Inspectoratul de Poliție a atenționat asupra violenței fizice și sexuale. Statisticile din Moldova arată că 95% dintre cazurile de violență sunt săvârșite de către bărbați și îndreptate către femei.
Violența în bază de gen este o crimă și nu depinde nici de statutul social, nici de situația financiară și, uneori, nici de educația agresorului.
De multe ori, fetele și femeile nici nu-și dau seama că sunt victime ale violenței, mai ales atunci când formele de abuz sunt diferite de ceea ce se înțelege, în mod obișnuit, prin termenul de violență.
Violența sexuală este constrângere la relații sexuale sau atingeri nedorite, contactul sexual continuat după cererea de a-l opri, sau forțarea unei persoane să se supună la o relație sexuală neprotejată sau umilitoare.
Toate relațiile sexuale fără permisiune constituie infracțiune penală, definită ca viol. Aceasta include atingeri cu caracter sexual sau forțarea soțului/soției de a întreține relații sexuale.Chiar dacă sunteți căsătoriți, soțul/soția nu te poate impune să întreții relații sexuale.
Cazurile de abuz nu trebuie tolerate, iar persoanele supuse violenței pot solicita ajutor apelând numărul Serviciului de Urgență 112 sau Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 080088008.
Campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” este organizată anual, la nivel internațional, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, când sunt marcate Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și Ziua Internațională a drepturilor omului.
Evenimentele desfășurate în cadrul campaniei au drept scop sensibilizarea publicului cu privire la fenomenul violenței față de femei ca fiind cea mai răspândită încălcare a drepturilor omului la nivel mondial. În Republica Moldova, campania lansată de Organizația Națiunilor Unite are loc pentru al 21-lea an consecutiv.
- PAS își exprimă susținerea pentru Elena Lasconi în turul 2 al prezidențialelor din România
- Cursul valutar oficial la 26.11.2024
- Parlicov s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Despre ce au discutat
- Republica Moldova va introduce gradual obligația de stocare a produselor petroliere
- Contrabandă cu 100 de tone de alcool etilic. Grupare deconspirată