Inspectoratul de Poliție Nisporeni a venit cu un șir de informații importante pentru vânători, în contextul stabilirii perioadei de vânătoare (28 noiembrie 2021 – 30 martie 2022). Poliția întreprinde măsuri în vederea prevenirii delictelor ce afectează regnul animal şi vegetal, contracarării braconajului, pescuitului ilicit şi tăierii neautorizate a vegetaţiei forestiere.
Astfel, conform legii, vânătoarea se efectuează în terenurile de vânătoare atribuite Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor din Moldova, în baza carnetului de vânător cu însemn holografic pentru anul 2021, fișa de recoltare a vânatului şi permisul de armă.
Mai mult, se interzice vânatul în fondul forestier de stat, ariile naturale protejate de stat şi alte zone interzise pentru vânătoare, cât şi a speciilor incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldovei.
Astfel, în timpul vânatului se permite ca pe un sector de un hectar să vâneze cel mult patru vânători și se permite tragerea numai în păsările care zboară, cu excepţia uciderii păsărilor rănite, care au căzut pe apă, dacă în direcţia împuşcăturii nu se află alte persoane.
Totodată, se interzice, pentru a evita accidentele, să se împuşte asupra păsării la o distanţă mai mare de 35-40 m, dacă ea zboară la o înălţime mai mică de 5 metri sau tragerea în pasăre dacă ea se află la o distanţă mai mare de 50 m de la vânător.
La vânătoarea păsărilor acvatice și palustre arma se va încărca în următoarele cazuri:
– în timpul vânătorii de la picior;
– atunci când vânătorul a ocupat locuri speciale de pândă.
După ce este încărcată, la armă trebuie pusă neapărat piedica de siguranță, iar la armele cu cocoaşe acestea trebuie să se afle nearmate.
Se interzice categoric să se încarce arma înainte de timpul indicat pentru începerea vânătorii.
În timpul deplasării cu orice mijloc de transport, arma de vânătoare trebuie descărcată, demontată şi pusă în husă, iar în timpul încărcării sau descărcării armei de vânătoare, ţevile ei trebuie să fie îndreptate în sus ori spre pământ, iar după încărcare, arma trebuie pusă la siguranţă, dacă este prevăzută cu aceasta.
La trecerea diferitor obstacole (şanţuri, garduri, pâraie, etc.), armele trebuie descărcate.
În acest context, IP Nisporeni solicită repetat vânătorilor să fie responsabili şi să respecte cerinţele de securitate în procesul aplicării armelor de foc, pentru evitarea unor eventuale incidente sau delicte.
Totodată, oamenii legii menționează că cazul depistării unei arme sau producerii unui incident cu folosirea armei, trebuie anunțate organele competente telefonând la numărul unic de urgență 112.
- Parlicov s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Despre ce au discutat
- Republica Moldova va introduce gradual obligația de stocare a produselor petroliere
- Contrabandă cu 100 de tone de alcool etilic. Grupare deconspirată
- Nicolae Ciucă a demisionat de la PNL: „Am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți”
- Transnistrenii își iau 9 zile de vacanță de iarnă