ALBASAT
Nisporeni Societate

Istoricul Octavian Țîcu a donat patru cărți unui liceu din Nisporeni. Autorul şi-a prezentat lucrările în faţa elevilor şi a profesorilor

Rafturile bibliotecii liceului teoretic “Boris Cazacu” din oraşul Nisporeni au fost completate cu patru titluri. Cărţile au fost donate de către istoricul şi deputatul neafiliat Octavian Ţîcu. Este vorba despre „Homo Moldovanus Sovietic” apărută într-o ediție nouă, “Nicolae Simatoc”, „O istorie ilustrată a românilor de la est de Prut” şi “Spassk 99”. Autorul şi-a lansat cu titlu de donație aceste cărți în prezenţa elevilor şi profesorilor.

 

“Această carte a ajuns în top 10 cele mai vândute cărţi din R. Moldova şi o carte care este în tot spaţiul românesc, pentru că este o carte diagnoz şi este o carte care în acelaşi timp oferă un tratament.”

Cea de-a  doua ediție de carte „Homo Moldovanus Sovietic” a văzut lumina tiparului în două mii de exemplare. Aceasta este una dintre cele mai vândute și citite cărți de istorie din Republica Moldova și din spațiul Românesc. În această carte autorul a abordat o temă provocatoare – identitatea naţională a celor care şi astăzi poartă amprenta perioadei sovietice.

OCTAVIAN ŢÎCU, ISTORIC, POLITICIAN: “Este o carte care am scris-o 12 ani. Am început-o în SUA şi am scris-o prin alte cărţi, pentru că între timp am mai făcut şi altele.  Homo Moldovanus este rezultatul unei confruntări de două secole între Imperiul Rus şi România şi atâta timp cât nu vom regăsi această identitate românească şi acesta este mesajul cărţii, în esenţă. Vom continua să avem această abiguitate în sens existenţial şi disfuncţionalităţi ca stat.”

Cea de-a doua carte Nicolae Simatoc (1920-1979) redă legenda unui Fotbalist Basarabean de la ”Ripensia” la FC Barcelona.

OCTAVIAN ŢÎCU, ISTORIC, POLITICIAN: “Simatoc a ajuns şi la Nisporeni, un pic mai târziu, dar este important că a ajuns. Este cel mai mare fotbalist român, născut în satul Grimăncăuţi, raionul Briceni şi istoria lui este deosebit de fascinantă, de obicei are priză la tineri, la băieţi, în special, fiindcă Simatoc a jucat la FC Barcelona, cel mai mare club de fotbal din lume.”

Un alt volum donat liceului tratează istoria românilor de la est de Prut ca parte a culturii și civilizației românești, chiar dacă aceștia, după anexarea lor în 1812 la Imperiul Rus, au cunoscut o evoluție diferențiată.

 OCTAVIAN ŢÎCU, ISTORIC, POLITICIAN: “Este utilă elevilor în primul rând, pentru că este simplă, pentru înţelegerea lor, pentru a se pregăti de BAC, conţine un capitol dedicat istoriei recente a R. Moldova după 91 până în prezent. Prin urmare am dorit să le fiu util şi în sens didactic. Sper foarte mult să aprecieze acest lucru. “Spassk 99” este despre cel mai mare lagăr de prizonieri de război din al doilea război mondial din Kazahstan. Este rezultatul investigaţiilor din expediţiile memoriei, făcut împreună cu colegii din Kazahstan şi din România.”

Elevii spun că aceste cărţi îi vor ajuta să cunoască mai bine producţia literară contemporană din Basarabia.

 “Mi s-a părut mai interesantă prima carte prezentată de el. Mi-au plăcut ideile lui care au fost prezentate cum moldovenii trăiesc cu gândul, cu ideea că nu sunt români. Am învăţat că cu adevărat suntem români şi nu trebuie să trăim cu alte idei.”

 “Prima carte care a fost prezentată pentru mine a fost atractivă din cauza că a prezentat anumite istorisiri adevărate, istorisiri care el le-a tratat atât practic, cât şi teoretic. La fel, a făcut referire şi la expediţiile care le-a avut în Siberia, care la fel au părut atractive, iar dacă voi avea ocazia să o citesc, neapărat aş citi-o, nemijlocit.”

Şi profesorii recunosc că aceste  volume de carte reprezintă o bogăţie pentru intituţie.

ION MUNTEANU, PROFESOR DE MATEMATICĂ AL LICEULUI “BORIS CAZACU”: “La prima carte am rămas cel mai surprins plăcut şi profund pe faptul că nu am ştiut lucrurile acestea. Nu am ştiut care a fost politica dusă de Imperiul Rus pe timpurile acelea ca să ne transforme iată în homo moldovanus, ca să ne împotrivim însăşi noi, românilor, care de fapt şi suntem. A fost o politică, probabil, gândită din timp, gândită cu amănuntul ca să ne poată distruge, ca să ne poată trimite prin Siberia. Cu foarte multe emoţii am privit acest film, care ne arată unde zac sărmanii noştri concetăţeni. Cum regimul şi-a bătut joc de ei şi i-au îndepărtat de cei dragi, de pământurile natale.”

Donaţia de carte face parte din caravana “Întâlniri istorice cu Octavian Ţîcu”, lansată în decembrie 2019 şi care a  ajuns în 28 de localităţi.

Octavian Țîcu este autorul a zece cărţi. El este istoric, politician și fost boxer profesionist. În perioada 1995 – 2003 el a devenit de 7 ori campion național la box în Republica Moldova, iar în 1996 a reprezentat ţara noastră la Jocurile Olimpice de vară. În anul 2013 a deținut și funcția de ministru al Tineretului și Sportului.

 

Related posts

Spor salarial pentru angajații din instituțiile de învățământ cu autogestiune financiară

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 03.09.2020

Albasat

Guvernul a aprobat renunțarea în acest an la examenele de bacalaureat

Albasat

Leave a Comment