ALBASAT
Societate

Iulian Groza despre refuzul autorităților de a se alătura sancțiunilor aplicate Rusiei: noi nu ne putem permite

Reacții contradictorii după decizia autorităților de la Chișinău de a refuza să se alăture statelor civilizate ale lumii în aplicarea sancțiunilor la adresa Federației Ruse. Iulian Groza, desemnat recent de președintele Maia Sandu, membru al Consiliului Suprem de Securitate, spune că Republica Moldova nu-și permite luxul de a se opune Rusiei, nici din punct de vedere economic, nici din punct de vedere energetic. În același timp, președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău spune că Republica Moldova trebuia să se alăture Occidentului și să sancționeze Rusia pentru catastrofa umanitară din Ucraina, notează IPN.

Președintele interimar al Platformei DA spune că Republica Moldova trebuia să aplice sancțiuni Rusiei, deopotrivă cu restul statelor lumii care au ales să penalizeze agresiunea militară din Ucraina. În același timp, Dinu Plîngău spune că războiul din Ucraina deschide o fereastră de oportunitate unică pentru Republica Moldova de a se alătura demersului Ucrainei și de a depune cererea de stat candidat la aderare.

„Oficialitățile noastre motivează nesusținerea sancțiunilor aplicate Rusiei prin prisma dependenței foarte mari de sursele energetice ale Federației Ruse. Părerea mea este că Republica Moldova trebuia să se alăture lumii civilizate în aplicarea acestor sancțiuni, printr-un gest de solidaritate și prin acel pact anti-război despre care vorbesc toate statele civilizate. Acum există o oportunitate ca Republica Moldova, alături de Ucraina, să ceară facilități de urgentare a procesului de aderare la UE. Acum unica noastră garanție este Occidentul, trebuie să ne alăturăm lumii civilizate pentru că acest act al Rusiei nu va fi uitat prea curând”, a spus președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

De cealaltă parte, Iulian Groza, membru al Consiliului Suprem de Securitate, spune că în condițiile dependenței energetice de Rusia și a economiei fragile a Republicii Moldova, sancționarea Rusiei este inoportună.

„Nu doar Republica Moldova nu s-a aliniat acestor sancțiuni, dar și Georgia. Țară care are capacitate militară și de apărare mult mai mare ca Republica Moldova. Trebuie să avem o poziție externă chibzuită și trebuie să înțelegem că noi nu ne putem asuma ceea ce-și pot permite statele UE sau NATO. Autoritățile Republicii Moldova au condamnat ferm acest război, au făcut apel la soluționarea pașnică. Decizia de nealiniere la aceste măsuri este una asumată, pentru că responsabilitatea autorităților este de a asigura securitatea cetățenilor noștri. Există argumente clare și întemeiate legate de situația energetică, economia noastră, pericolul din partea Rusiei”, a spus președintele IPRE, Iulian Groza.

Acum două zile, președintele Zelensky a semnat cererea de aderare a țării sale la Uniunea Europeană. Iar ieri, dintr-un buncăr din Kiev, și-a susținut această cerere în plenul Parlamentului European. Ulterior, Parlamentul European a votat o rezoluție în care recomandă Comisiei și Consiliului Uniunii Europene să ofere Ucrainei statutul de stat candidat la aderare.

Related posts

Moldova va mai primi o donaţie de echipamente medicale din partea României

Albasat

Șoferul care a provocat accidentul pe bd. Decebal, condamnat la aproape 7 ani de închisoare

AlbasatTV, Nisporeni

Pacienţii asimptomatici: chiar dacă nu ai febră sau tuşeşti, nu înseamnă că virusul e total inofensiv

Albasat

Leave a Comment