ALBASAT
Actualitate Societate

La 100 de femei din Moldova le revin 90 de bărbați

Femeile predomină în numărul populației, având speranța de viață mai mare decât bărbații. Și deși se căsătoresc mai timpuriu, femeile au un nivel de instruire mai înalt. Totuși, rata de ocupare în rândul femeilor este mai mică, acestea lucrând preponderent în sectorul serviciilor. Câștigul angajatelor este în medie cu 15,5% mai mic decât cel al bărbaților, transmite IPN.

Potrivit Biroului Național de Statistică, raportul este de 52,7% femei și 47,3% bărbați. La 100 de femei le revin 90 de bărbați. Acest raport diferă în funcție de grupa de vârstă, diferența fiind mai accentuată în cazul populației cu vârsta cuprinsă între 65 de ani și peste, unde la 100 de femei le revin 61 de bărbați.

Speranța de viață la naștere în anul 2022 a constituit 75,7 ani pentru femei și 67,1 ani în cazul bărbaților. Femeile trăiesc în medie cu 8,6 ani mai mult decât bărbații. Această diferență este cauzată de nivelul mai înalt al mortalității premature a bărbaților, în special a celor în vârstă de muncă (16-62 de ani).

Vârsta medie a femeilor la prima căsătorie în anul 2022 a constituit 26 de ani, iar la bărbați – 29 de ani. Pe grupe de vârstă, cei mai mulți bărbați, căsătoriți pentru prima dată în anul 2022, au avut 25-29 ani (33,3%), în cazul femeilor predominând primele căsătorii la vârsta de 20-24 de ani (33,3%).

Conform datelor Anchetei Forței de Muncă, femeile în vârstă de 25-64 de ani au un nivel de instruire mai înalt comparativ cu cel al bărbaților de aceeași vârstă. Cea mai mare diferență la această grupă de vârstă este înregistrată pentru nivelul superior de învățământ: în anul 2022, 25,1% din femei au atins nivelul respectiv, comparativ cu 19% în cazul bărbaților. Bărbații părăsesc sistemul educațional mai devreme comparativ cu femeile, în favoarea intrării pe piața forței de muncă.

Femeile au câștigat în anul 2022 în medie cu 15,5 % mai puțin decât bărbații (84,5% din câștigul salarial mediu al bărbaților). Exprimată în valoare absolută, discrepanța a constituit în medie, 1762,3 lei. Femeilor le revin câștiguri salariale inferioare bărbaților în majoritatea activităților economice, cele mai mari diferențe sunt înregistrate în: informații și comunicații – cu 38,1%, activități financiare și de asigurări – cu 32,5%; sănătate și asistență socială – cu 22,4%.

Related posts

Un protocol privind reglementarea construirii apeductului care va subtraversa Prutul, semnat

AlbasatTV, Nisporeni

Încă șapte personalități din Moldova și-au ridicat Medalia „Centenarul Marii Uniri”

Albasat

Cum pregătești copilul de școală în situație de pandemie, psiholog

Albasat

Leave a Comment