ALBASAT
Actualitate Societate

La Chișinău a fost inaugurată prima expoziție de porțelan chinezesc în afara Chinei

Porțelanul chinezesc este prezentat într-o expoziție la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Toate exponatele provin de la Muzeul Cuptoarelor Jizhou din provincia Jiangxi, China. Este prima expoziție a lucrărilor artistice din China în Republica Moldova, transmite IPN.

Potrivit ambasadorului Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Yan Wenbin, China este țara de origine al porțelanului, fiind cunoscută ca „țara porțelanului”. „Acum 10000 de ani, în China a apărut ceramica. Cu peste 2000 de ani în urmă, în timpul dinastiei Han, China a fabricat primul porțelan. Moldova de asemenea are o istorie lungă a producției de ceramică. Acum aproximativ 5000-7000 de ani, pe teritoriul Moldovei a înflorit cultura Cucuteni-Tripolia. Ceramica colorată din această perioadă fiind faimoasă la nivel internațional. Aș menționa că ceramica Cucuteni și ceramica culturii Yangshao din aceeași perioadă din China, sunt extrem de asemănătoare privind decorațiunile și formele”, a spus Yan Wenbin

Diplomatul a menționat că schimburile de ceramică și porțelan există de mult timp între China și Moldova. „Am văzut chiar și o piesă de porțelan chinezesc din timpul dinastiilor Song și Yuan în timp ce am vizitat Muzeul Național de Istorie anul acesta. Eu personal sunt interesat de cultura ceramicii și porțelanului și, de asemenea, colecționez obiecte din ceramică. Paharul pe care îl folosesc zilnic, un pahar ceramic cu un design al Cetății Soroca, este cumpărat de aici, din Moldova”, a comunicat ambasadorul.

Yan Wenbin a spus că Cuptoarele Jizhou au o istorie de peste 1200 de ani. Tehnicile sale de fabricare sunt transmise până în prezent. Cea mai faimoasă piesă este Bolul deschis Tianmu cu frunză de copac, cu decor natural sub smalțul interior, realizat din frunză de dud. Undele din bolul plin cu apă dau senzația unei frunze care plutește deasupra. Fiecare piesă expusă la muzeu este făcută manual și unică. Este pentru prima dată când Muzeul Cuptoarelor Jizhou furnizează o expoziție specială în străinătate, și din acest motiv, meșteșugarii au creat în mod special porțelan asociat cu cultura vinului moldovenesc. Ambasada Chinei în Moldova speră ca prin acest spirit de meșteșug, relațiile bilaterale chino-moldave să devină mai fructuoase, a menționat diplomatul.

Tudor Zbârnea, directorul Muzeului de Artă al Moldovei, a menționat că expoziția de ceramica chineză, ceramica unei țări care este cea mai bogată în tradiția porțelanului, este o expoziție de rafinament deosebit prezentată în module încercuite în pictura națională, dar și cu o serie de imagini din zona unde se produce această ceramică. Este un act cultural și de ținută artistică excepțională. „Deși avem de a face cu ceramică care se produce în serie, sunt multe obiecte realizate manual, iar, după câte cunoaștem, manualitatea meșterului chinez este ieșită din comun prin finețea și elaborările extrem de iscusite”, a spus directorul muzeului. Tudor Zbârnea și-a exprimat speranța ca această expoziție să aducă cât mai mare curiozitate față de cultura chineză, să ajungă în școlile din Moldova prin studenții, profesorii din Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice sau alte instituții de învățământ care vor veni pentru a se documenta și a înțelege multe dintre procedeele ceramicii chineze.

Expoziția va fi deschisă publicului larg până pe 10 ianuarie 2024.

Related posts

LIVE/Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 22 aprilie 2021

Albasat

Spor salarial pentru angajații din instituțiile de învățământ cu autogestiune financiară

AlbasatTV, Nisporeni

AIPA a recepționat până acum 1169 de dosare de acordare a compensațiilor pentru agricultori

Albasat

Leave a Comment