ALBASAT
Societate

Lilian Carp: CNA investighează modul în care a fost semnat contractul cu compania Horus

Ministerul Infrastructurii trebuie să vină cu explicații după ce compania Silovîe Mașinî, parte a consorțiului Horus, a obținut posibilitatea de a moderniza unul dintre cele 3 blocuri energetice ale Termoelectrica. O spun reprezentanții societății civile, potrivit cărora anularea licitației și demararea negocierilor directe cu o companie controversată trezește multe suspiciuni. În același timp, reprezentanții guvernării spun că Centrul Național Anticorupție s-a sesizat pe acest subiect și urmează să investigheze modul în care a fost semnat contractul cu compania Horus, notează IPN.

La sfârșitul lunii iunie, compania Horus a fost desemnată câștigătoare în urma negocierilor directe pentru a reabilita blocul energetic al Termoelectrica. Horus a câștigat și licitația anterioară, anulată după ce s-a constat că Silovîe Mașinî, compania parteneră Horus era supusă sancțiunilor internaționale. Potrivit experților, Ministerul Infrastructurii trebuie să ofere cât mai curând explicații pe acest subiect.

„Când se face o licitație, prima etapă este verificarea admisibilității, nici nu se ajunge la examinarea cifrelor. Dacă tu nu corespunzi unor criterii, nici nu se examinează prețul. În plus, aceleași companii au participat la o licitație care includea și această etapă anterior și atunci toate trei s-au calificat. Acum nu se mai califică? Ce s-a întâmplat pe drum? Nu arată deloc bine toată povestea asta. Nu este prima licitație care trezește întrebări, mai avem licitația pentru construcția liniei de înaltă tensiune”, a spus expertul Valeriu Pașa, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

„Termoelectrica are CET – 2 care are 3 blocuri energetice. Ele produc energie electrică și căldură. Unul dintre blocuri a fost reparat acum 5-10 ani. Un bloc deja și-a depășit termenul și el nu mai poate funcționa, termenul celui de-al doilea bloc expiră în toamnă. Asta înseamnă că putem rămâne fără 2 blocuri energetice în plină iarnă. Eu nu sunt sigur că „Silovîe mașinî” are capacități de modernizare a blocurilor energetice. În plus, cum e posibil să fie lansată licitația, să fie 3 oferte, toate sunt descalificate, se anulează licitația și în 24 de ore se organizează negocieri directe. Răspunsuri trebuie să ofere Termoelectrica și Ministerul Infrastructurii”, a spus expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat.

Reprezentanții guvernării spun că CNA investighează cazul și argumentează alegerea companiei Horus prin faptul că aceasta ar fi fost singura care dispune de piesele necesare reabilitării blocului Termoelectrica.

„A fost sesizat Centrul Național Anticorupție pe acest caz, pentru a se preonunța asupra faptului cum a fost semnat acest contract. Sunt mai multe întrebări și vrem răspunsuri. Nouă ni se spune că sunt doar anumite tipuri de piese care pot fi aduse prin această companie”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp.

Potrivit reprezentanților Termoelectrica, blocurile energetice au fost date în exploatare în perioada 1970-1980, iar de atunci nu au fost efectuate modernizări substanțiale la componenta termică.

Related posts

Banii de la FMI vor fi folosiți la realizarea reformelor de sporire a rezilienței țării

AlbasatTV, Nisporeni

Nicu Ulinici – tânărul care se lansează în lumea vinicolă cu dreptul. Vezi cum se descurcă acesta şi care sunt sorturile de vin produse

Albasat

Еще семь врачей из приднестровского региона были обеспечены проживанием на правом берегу Днестра

Albasat

Leave a Comment