Fostul premier al României, Ludovic Orban, sugerează autorităților de la Chișinău să-și reducă dependența energetică de Centrala de la Cuciurgan, pe care o califică drept o spălătorie de bani, în condițiile în care MGRES nu achită pentru gazul folosit în procesul de producere a energiei. Ex-premierul României spune că obiectivul strategic al Republicii Moldova trebuie să fie reorientarea spre piața energetică din România, prin crearea infrastructurii necesare de transport, notează IPN.
Potrivit ex-premierului României, autoritățile de la Chișinău și București ar fi trebuit să poarte discuții consistente privind posibilitățile de stocare a gazului în România, la un preț avantajos. În prezent, Republica Moldova își stochează volumele de gaz în Ucraina, țară aflată în război. Ludovic Orban, mai spune că într-un viitor nu foarte îndepărtat România va fi capabilă să-și asigure consumul intern de gaz și să livreze Republicii Moldova volumele necesare.
„Îmi pare rău că România nu s-a gândit la stocarea gazului Republicii Moldova la un preț competitiv și în România. E adevărat, noi avem niște condiționalități stabilite la nivel european, să aprovizionăm în proporție de 90% depozitele subterane, dar eu cred că era loc pentru stocare de gaz suplimentar. Problema ține de capacitatea de transport și livrare, iar aici mai sunt multe lucruri de făcut. Interconectarea energetică este fundamentală pentru Republica Moldova care nu are depozite și resurse de gaz. România are resurse de gaz, când va începe exploatarea zăcământului de la Caragele, din regiunea Buzăului, noi vom avea o producție de gaz care va depăși consumul intern. Vom avea gaz pe care putem să-l furnizăm la un preț rezonabil Republicii Moldova”, a spus ex-premierul României, Ludovic Orban, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.
Mai mult, Ludovic Orban a sugerat guvernării de la Chișinău să-și seteze drept prioritate renunțarea la energia electrică produsă de Centrala de la Cuciurgan. Potrivit ex-premierului român, MGRES este o entitate dubioasă, parte a unui circuit ciudat de bani.
„La capitolul energie electrică și noi am avut o perioadă proastă, timp de 25 de ani nu prea s-au făcut investiții serioase în creșterea producției de energie electrică, dar pe măsură ce vor fi finalizate investițiile care sunt acum în curs, România își va crește capacitatea de a produce energie electrică și va putea să aprovizioneze piața de energie electrică din Republica Moldova la prețuri net avantajoase. Din punctul meu de vedere, trebuie redusă dependența de Centrala de la Cuciurgan. Centrala de la Cuciurgan este administrată de o companie legată de Gazprom, care ia gaz de la Moldovagaz, care la rândul ei ia gaz de la Gazprom. Este un circuit ciudat al banilor. E o spălătorie de bani, pentru că Centrala de la Cuciurgan nu plătește cantitățile de gaz pe care le folosește. Acest lanț al slăbiciunilor, la un moment dat, se poate rupe. Guvernul ar trebui să urmărească drept obiectiv strategic reducerea dependenței și interconectarea cu rețelele din România”, a mai spus politicianul român.
În prezent, Republica Moldova procură energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan la un preț de 73 de dolari/MW. Înțelegerea este valabilă până în luna martie 2023.
previous post