ALBASAT
Societate

Mai bine de jumătate din sate nu au acces la apa potabilă din sistemul public

Mai bine de jumătate din satele Moldovei nu au acces la alimentarea cu apă potabilă din sistemul public. Localitățile cu cel mai mic nivel de conectare la sistemul public de alimentare cu apă sunt din nordul țării, transmite IPN.

Potrivit datelor Biroului Național de statistică, în anul 2019, acces la sistemul public de alimentare cu apă au avut 53 de municipii și orașe și 724 de localități rurale. Aceasta reprezintă 50,7% din localităţile ţării.

În profil regional, localitățile din municipiul Chișinău (88,6%) și UTA Găgăuzia (78,1%) dețin cel mai mare nivel de conectare la sistemul public de alimentare cu apă, iar cel mai mic nivel îl are regiunea nord (35,5%).

Pe parcursul anului trecut, lungimea totală a apeductelor şi rețelelor publice de distribuţie a apei s-a extins cu 0,4 mii de kilometri, alcătuind 14,7 mii de kilometri. Comparativ cu anul 2016, lungimea totală a rețelelor publice de distribuţie a apei s-a majorat cu 10,5%.

Localitățile rurale au cel mai redus acces și la serviciul public de canalizare. Cu serviciu public de canalizare au fost asigurate 7,6% din totalul localităților țării. Cea mai mare pondere a localităţilor cu acces la sistemul public de canalizare s-a înregistrat în municipiul Chișinău – 71,4%.

Related posts

Mariana Draguțan s-a clasat pe locul 5 la Campionatul Mondial de lupte

AlbasatTV, Nisporeni

Premierul francez Edouard Philippe a prezentat demisia Guvernului

Albasat

Au fost inventate mănușile anti-COVID

Albasat

Leave a Comment