ALBASAT
Nisporeni Societate

Mai multe cazuri de huliganism în locuri publice, înregistrate anul trecut la Nisporeni

Pe parcursul anului trecut, în raionul Nisporeni au fost comise 381 de infracţiuni, dintre care 163 au fost comise în locurile publice. Cifra fiind mai mare cu 17 %  faţă de 2018. Cele mai frecvente dintre acestea fiind cazurile de huliganism. Astfel, în anul 2019 au fost înregistrate 58 de infracţiuni  de acest gen, cu 13 mai multe comparativ cu anul 2018.

Chiar dacă legea este aspră pentru cei care se avântă să comită acte de huliganism, se pare, că pe unii nu-i sperie. Potrivit Inspectoratului de Poliţie Nisporeni, cel mai des, aceste cazuri sunt înregistrate în rândurile persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani.

 GHEORGHE BARGAN, ŞEFUL SECŢIEI SECURITATE PUBLICĂ DIN CADRUL IP NISPORENI:  “La compartimentul celui mai mare număr de infracţiuni s-a constatat că huliganismul este un flagel aparte. În baza căruia, poliţia desfăşoară mai multe activităţi de prevenire şi informare a societăţii de a nu comite sau  de a nu deveni victime la aceste infracţiuni. Analizând perioada anilor 2017-2019 se constată că anume genul de infracţiuni de huliganism este într-o uşoară ori scădere, ori creştere. Deci în 2017, am avut înrgistrate 58 de infracţiuni, în 2018 – 45, pe când în 2019 am revenit la acelaşi număr de 58 de infracţiuni de huliganisme în locuri publice.”

De asemenea, poliţiştii din Nisporeni au documentat pe parcursul anului trecut 74 de cazuri de ebrietate la volan, 15 răpiri de transport, 11 accidente rutiere, 3 pungăşii şi 2 furturi de transport. Localităţile unde predomină un număr ridicat de infracţiuni sunt: oraşul Nisporeni, com. Boldureşti, Bălăureşti, Selişte, Cristeşti şi Cioreşti.

GHEORGHE BARGAN, ŞEFUL SECŢIEI SECURITATE PUBLICĂ DIN CADRUL IP NISPORENI:   „Aproximativ toate cazurile de huliganism au fost săvârşite pe fonul consumului abuziv de băuturi alcoolice, când anume această categorie de tineri doresc să-şi manifeste personalitatea lor, că ei sunt mai puternici ca alţii.  Pentru a nu admite consumul abuziv de băuturi alcoolice sau apariţia în stare de ebrietate în locuri publice, poliţiştii sistematic desfăşoară acţiuni de verificare a instituţiilor comerciale întru neadmiterea comercializării băuturilor alcoolice sau a ţigărilor către minori sau comercializarea băuturilor alcoolice după orele 22.” 

Pentru a preveni infracţiunile pe teritoriul raionului Nisporeni, oamenii legii desfăşoară periodic anumite campanii sau diverse acţiuni de informare în instituţiile de învăţământ, în colectivele de muncă sau chiar cu trecătorii.

 GHEORGHE BARGAN, ŞEFUL SECŢIEI SECURITATE PUBLICĂ DIN CADRUL IP NISPORENI: „Poliţiştii zilnic sau săptămânal identifică zonele de risc, analizăm unde în anul precedent au fost comise astfel de infracţiuni, se formează itinerarii de patrulare atât pedestre, cât şi patrulare cu mijloacele de transport. Noi de obicei acest razii le facem de comun cu colegii noştri de la Inspectoratul Naţional de Patrulare. Patrulăm anume în localităţile unde s–a atestat o creştere pe parcursul anilor precedenţi. Poliţiştii documentează acele contravenţii generatoare de infracţiuni:  consumul de droguri, fumatul în locuri interzise, sustragerea în proporţii mici din avutul proprietarului, huliganismul nu prea grav, consumul de băuturi alcoolice în locuri publice, precum şi tulburare liniştii în timpul nopţii.

Persoanele care comit acte de huliganism riscă amenzi usturătoare, de la 27 de mii 500 până la 67 de mii 500 de lei sau chiar până la 7 ani de închisoare.

 

 

Related posts

Избиратели придут на выборы со своей ручкой, в перчатках и маске

Albasat

Orice reformă trebuie să înceapă cu recunoașterea problemelor din sistem, judecător român

AlbasatTV, Nisporeni

Registrul bunurilor infracţionale confiscate ar putea deveni funcțional la finele anului

Albasat

Leave a Comment