Autoritățile Israelului, Germaniei, Bulgariei și alte state le recomandă cetățenilor lor să părăsească imediat regiunea transnistreană a Republicii Moldova (în afara controlului constituțional), în contextul incidentelor care au avut loc acolo în ultimele zile, transmite IPN.
Ambasadorul agreat non-rezident al Statului Israel în Moldova, Joel Lion, a scris pe Twitter că cetățenii israelieni sunt îndemnați să părăsească Transnistria cât mai curând posibil, având în vedere deteriorarea situației de securitate și faptul că este limitată capacitatea Ministerului Afacerilor Externe de a oferi asistență cetățenilor israelieni care locuiesc acolo. Ministerul Afacerilor Externe israelian face apel la cetățenii israelieni care intenționează să ajungă în Transnistria în viitorul apropiat să își anuleze călătoria.
Ministerul german de externe, de asemenea, descurajează călătoriile în regiunea transnistreană, întrucât „situația de securitate din Transnistria s-a deteriorat”. Autoritățile germane menționează că Ambasada Germaniei la Chișinău nu poate oferi asistență consulară pentru cetățenii germani care se află în Transnistria.
Ieri Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei a recomandat cetățenilor bulgari să se abțină de la orice călătorie în Republica Moldova, iar cei care se află aici să ia măsuri pentru a părăsi țara prin mijloacele de transport disponibile. Îndemnul vine „având în vedere deteriorarea situației din Republica Moldova și din jurul acesteia”.
Și Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău îi sfătuiește pe cetățenii americani din Transnistria să plece imediat din regiune, urmare a incidentelor ce au avut loc acolo în ultimele zile. Iar într-o alertă de călătorie emisă de Canada, aceasta își îndeamnă cetățenii să evite orice călătorie în Transnistria din cauza riscului de conflict armat, iar dacă cetățenii canadieni deja sunt acolo, sunt îndemnați să plece imediat, întrucât capacitatea țării de a furniza servicii consulare în această regiune este limitată.
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a precizat că actualizarea avertismentelor de călătorie este o practică frecvent întâlnită, iar evaluarea oportunității atribuirii nivelurilor de alertă este stabilită în baza criteriilor naționale distincte.