Belgia, una dintre cele șase țări fondatoare ale Uniunii Europene, susține ferm Republica Moldova în aspirația de a face parte din marea familie europeană. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a menționat că Belgia, cu o suprafață comparabilă cu cea a Moldovei, este un bun exemplu al faptului că în Uniunea Europeană toate statele sunt respectate, indiferent de mărime. „Ceea ce contează cu adevărat este unitatea și aspirația noastră de a trăi în pace și libertate”, a spus președintele Maia Sandu, care l-a găzduit miercuri pe prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, transmite IPN.
Prim-ministrul belgian și șefa statului s-au întâlnit cu tineri din mai multe licee din capitală, cu care au discutat despre viitorul Moldovei în UE.
„De aderarea la UE vor beneficia în primul rând tinerii, de aceea este crucial ca vocile lor să se facă auzite, ca alegerile făcute azi să se reflecte în viitor, la modelarea Moldovei europene așa cum și-o doresc. Am îndemnat tânăra generație să fie activă, să se implice și să promoveze valorile europene inclusiv la referendumul din această toamnă. Integrarea europeană nu este despre politică și partide, integrarea europeană este un proiect de țară, un proiect al tuturor, și este despre cum vor trăi următoarele generații – în pace, într-o țară europeană, democratică, prosperă și sigură”, a mai spus șefa statului.
Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Regatul Belgiei au fost stabilite la 11 martie 1992. Belgiei și-a deschis ambasadă la Chișinău în luna septembrie a anului trecut.
- Buteliile de gaz din apartamentele transnistrenilor, instrument de infracțiune
- Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034, votată de Parlament
- Alocațiile veteranilor de război cresc de la 1 ianuarie 2025
- Cinci instituții din Rețeaua Școlilor Model, dotate cu table inteligente
- Schimbări în cabinetul Maiei Sandu. Președinta a semnat decretul