Moldova se înscrie în Registrul daunelor cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia. „Este timpul să spunem tare și clar că nimeni nu este mai presus de lege”, a declarat președinta Maia Sandu în cadrul celui de-al patrulea Summit al Consiliului Europei, convocat la Reykjavik, Islanda, transmite IPN.
Potrivit președintei, democrația moldovenească este susținută de o voință politică puternică, dar nu poate rezista singură în fața amplorii provocărilor cu care se confruntă. Rusia va continua să fie o sursă de instabilitate pentru regiune pentru anii următori, iar cel mai bun mod de a consolida democrația și libertatea îl reprezintă aderarea la Uniunea Europeană.
„În ultimii doi ani am muncit asiduu pentru a reduce influența oligarhilor în politică, economie și mass-media. Am început să curățăm un sistem de justiție corupt. Fără îndoială, avem încă mult de lucru, dar îmbunătățirea poziționării noastre în clasamentele internaționale reprezintă o dovadă a eforturilor și a hotărârii noastre politice de a ne consolida democrația”, a adăugat șefa statului.
Dar, în fața provocărilor actuale, pentru ca democrația să supraviețuiască și să înflorească, acest lucru nu este suficient, consideră Maia Sandu. Agresiunea declanșată de Rusia împotriva Ucrainei a afectat securitatea națională a țării și a creat un mediu incert. Cetățenii și antreprenorii continuă să se lupte cu repercusiunile economice ale creșterii prețurilor la energie și ale perturbării rutelor comerciale.
„Deși nimic nu se compară cu distrugerile suferite de Ucraina, și noi simțim undele de șoc ale războiului care se petrece chiar lângă granița noastră. Suntem victimele metodelor hibride susținute de către Rusia, concepute pentru a ne destabiliza democrația”, a declarat președinta.
Pentru ca democrația să aibă o șansă, economia Moldovei trebuie să se dezvolte. Șefa statului a adăugat că dezinformarea și propaganda Rusiei trebuie dezarmate pentru ca democrația noastră să aibă o șansă. Am ținut piept împotriva eforturilor de destabilizare ale Rusiei și vom continua să facem acest lucru.
SUA, Japonia, Canada şi aproape toate ţările europene din Consiliul Europei au semnat miercuri un registru de daune provocate de invazia rusă în Ucraina, ceea ce deschide calea cererilor de reparaţii şi de urmăriri penale la adresa Moscovei.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la cel de-al patrulea Summit al Consiliului Europei (CoE) al șefilor de state și de guverne, în zilele de 16 și 17 mai.
- Parlicov s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Despre ce au discutat
- Republica Moldova va introduce gradual obligația de stocare a produselor petroliere
- Contrabandă cu 100 de tone de alcool etilic. Grupare deconspirată
- Nicolae Ciucă a demisionat de la PNL: „Am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți”
- Transnistrenii își iau 9 zile de vacanță de iarnă