ALBASAT
Societate

Maia Sandu: Să facem din educația copiilor Moldovei cel mai puternic liant al societății

„Vă invit să facem din educația copiilor Moldovei cel mai puternic liant al societății noastre. Indiferent de deosebirile dintre părinți – firești în democrație – copiii învață împreună”. Cu acest îndemn a venit președinta Maia Sandu la ceremonia de inaugurare a anului academic la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”. Șefa statului a spus că este „datoria noastră să-i învățăm pe copiii noștri să fie mai uniți și mai solidari decât am reușit să fim noi”, transmite IPN.

„Prin tot ceea ce facem – și aici profesorii pot face mai mult decât politicienii – cred că avem datoria să creștem gradul de încredere al societății în educație, să ne investim energia în a colabora unii cu alții, în loc să o risipim pentru a ne concentra pe diferențele dintre noi”, a notat Maia Sandu.

Președinta a menționat că pentru a avea profesori model un rol foarte important îl are și Universitatea Pedagogică, prin calitatea formării pe care o propune. „Stimați profesori și viitori profesori, aș mai aduce în discuție un element: exigența, despre care aud că se pierde încetul cu încetul. Așa cum știm, viața este exigentă cu fiecare dintre noi. Cred că exigența la toate nivelurile sistemului de educație, dar în primul rând față de noi înșine, este un ingredient al succesului nostru. Fiind exigenți, învățându-i pe tinerii noștri importanța lucrului bine făcut, învățându-i să fie exigenți față de ei înșiși, dar și față de cei din jur, vom avea o societate mai corectă, mai justă și în care meritul fiecăruia va prevala în fața aranjamentelor”, susține președinta.

Șefa statului s-a referit și la subiectul echității. „Doresc pentru copiii țării noastre un sistem echitabil în sensul în care facem tot ce ne stă în putință pentru a ridica nivelul celor care și-au început viața în condiții mai puțin favorabile. Doresc să investim în viitorul acelor copii care pot și vor, dar care din varii motive nu au avut cel mai fericit început în viață. Nu aș vrea să cădem în capcana înțelegerii greșite a echității: echitate nu înseamnă egalizare scăzând nivelul celor de sus, ci creșterea nivelului celor de jos”, a precizat Maia Sandu.

Președinta a mai spus că țara are nevoie de profesori foarte buni. Care își cunosc bine materia, care cunosc și pot aplica diverse strategii de predare, care știu să fie exigenți și în același timp știu să-i încurajeze pe elevii și studenții lor, care știu să fie empatici, care învață în fiecare zi pentru a fi cu un pas înaintea elevilor săi și care sunt modele de comportament.

Related posts

Distracție garantată pentru copii: Primăria Nisporeni oferă acces gratuit la topogane în Zilele Orașului

AlbasatTV, Nisporeni

Republica Moldova marchează șase ani de când are regim liberalizat de vize cu UE

Albasat

Anatol Șalaru întors de la Kiev: se reconstruiesc drumurile și clădirile distruse

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment