ALBASAT
Nisporeni Societate

Majorarea tarifelor la apă şi canalizare i-a scos pe locuitorii oraşului Nisporeni să protesteze

Locuitorii oraşului Nisporeni au ieşit în stradă şi au protestat. Aceştia s-au arătat nemulţumiţi de tarifele majorate la apă şi canalizare. Din luna ianuarie, consumatorii casnici achită pentru un metru cub de apă şi canalizare câte 18 lei, cu 4 lei mai mult faţă de cum era anterior.

Zeci de oameni s-au adunat în faţa Casei Naţionale din oraşul Nisporeni şi şi-au manifestat indignarea faţă de facturile mai mari la apă şi canalizare. Cei prezenţi la protest au aşteptat reprezentanţii S.A. „Apă Canal” Nisporeni  pentru a le cere mai multe explicaţii cu privire la majorarea tarifului, însă nimeni nu s-a prezentat.

„Am venit să protestăm pentru neregulile care se fac la noi în raionul Nisporeni. În primul şi în primul rând pentru scumpirea apei şi toţi cetăţenii sunt împotrivă.  Vrem să chemăm toată lumea să fie activă şi să vină la protestele care se fac pentru dreptatea omului şi pentru necesităţile noastre.”

„Au scumpit apa şi nu-mi convine. Apa care o folosesc ca şi apa din canalizare e la acelaşi preţ. Şi încă mai este o problemă – deservirea tehnică, m-am ciocnit şi cu această întrebare. Am fost nevoită să chem aparte un meşter, dar de plătit, am plătit la organizaţie.  Să fie totul transparent şi cinstit, în primul rând, asta aştept.”

 „Am venit să ne interesăm de ce s-a scumpit apa. Poate se va lumina ceva pentru noi.Vom vedea.  Aşteptăm să fie mai ieftin. Ei scumpesc, dar nu spun la oameni.”

„Am venit la acest miting că ne-a ajuns cuţitul la os. Avem atâtea probleme că nici nu vi le putem spune acum într-un minut, ne trebuie o zi întreagă ca să le spunem. Moare lumea de foame, dar ei îşi bat joc de lume.  Sperăm să fie ceva bine, dar nu ştiu cum  va fi, pentru că lumea nu este mobilizată.”

Acţiunea de protest a fost organizată la solicitarea societăţii civile.

 VASILE ARTENI, ORGANIZATOR „Astăzi nu a venit niciunul. Personal i-am invitat pe 6 şi din 6 nu a  venit niciunul. Îmi pare rău că noi nu vedem ieşirea din situaţia asta. Eu vă spun ieşirea care-i.  Într-o zi ne urcăm 20-30 de persoane în autobuz şi ne ducem la Procuratura Generală.  Lupta abia se începe. Cum se va duce încă nu văd în tunelul unde se duce.”

DAN NEGEL, CONSILIER LOCAL NISPORENI: „Iniţiativa venită de la şeful de la Apă Canal este o iniţiativă care nu contravine legislaţiei.Prima chestie care trebuia să o facă el, trebuia să fie consultată cu publicul şi trebuia să fie avizat cum se spune expres în lege.

 Tarifele pentru servicul public de alimentare cu apă potabilă, pentru servicu public de canalizare şi epurare a apelor uzate se prezintă ANRE-ului pentru avizare, iar Consiliului local pentru aprobare. Numai Consiliul local este în drept să aprobe acest tarif, ceea ce noi nu am făcut-o şi nici nu am văzut un proiect de decizie până la ziua de astăzi unde să discutăm pe marginea acestui tarif. În nenumărate ori am solicitat argumente, tot ce ţine de scumpirea tarifului, ni s-a spus cine sunteţi voi? Eu nu am ce vă prezenta vouă, că eu sunt S.A „Apă Canal”, o societate pe acţiuni.”

 IURII CĂRBUNE, CONSILIER LOCAL NISPORENI: „Dacă organele competente nu o să se sesizeze, dacă ei nu o să fac un pas în urmă, aceşti oameni înseamnă că ei nu au bun simţ, din punctul meu de vedere. Ar trebui să facă un pas în urmă. Asta rezultă că ei se ţin cu mâinile de acest Consiliu de administraţie, de reprezentarea aceasta în AGA, pentru că au interes personal major. De aceea dacă nu au un interes personal major, le recomand tuturor din Consiliul de Administraţie şi din AGA să-şi dea demisia de onoare şi să alegem alte persoane competente. Doamne ajută!”

Totodată oamenii au cerut ca toate analizele făcute de către operator la serviciul public de apă şi canalizare să fie făcute publice.

   GHEORGHE AGHEORGHIESEI, CONSILIER LOCAL NISPORENI:  „Întreprinderea „Apă Canal” să publice periodic analizele la apă, care se fac, ca noi să fim la curent ce calitate are apa, să fie obligatoriu. Noi nu vedem niciodată aceste analize. Toate rapoartele financiare să fie publice, şi statutul societăţii să fie public, ca toată lumea să poată citi ce este în acest statut.”

Contactat telefonic, directorul Societăţii pe Acţiuni „Apă Canal” Nisporeni nu a dorit să ne ofere un comentariu referitor la acţiunea de protest, motivând că sunt organe ierarhic superioare care ar trebui să facă acest lucru.

ION GANGAN, DIRECTORUL S.A. „APĂ CANAL” NISPORENI:  „Sunt organe ierarhic superioare care trebuie să facă acest lucru. Eu sunt Societate pe Acţiuni, deasupra mea stau etaje întregi de oameni, întrebaţi pe dumnealor. Eu pe urmă trebuie să răspund în faţa lor.”

Precizăm că „Apă Canal” Nisporeni deserveşte 5 717 consumatori.

Related posts

Миссия МВФ завершила консультации с Республикой Молдова по новой экономической программе

Albasat

Ministerul Sănătății îndeamnă populația să se abțină de a sărbători Blajinii

Albasat

Glorie pentru ansamblul de dans „Phoenix” din Nisporeni la Festival-Concursul Național „RITMURI DE APRIL”

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment