ALBASAT
Societate

Măsuri de urgență, pe care statul trebuie să le propună în zilele următoare, Platforma DA

După combaterea pandemiei, prioritară este identificarea urgentă a surselor de supravieţuire pentru cetăţenii și antreprenorii Republicii Moldova, menționează vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Platfomei DA, una din măsurile de urgență, pe care statul ar trebui să le propună în zilele imediat următoare, cu aplicare în următoarea lună, ar fi rectificarea cardinală a bugetului.  Alexandru Slusari  menționează că e nevoie să se renunțe la mai multe investiții capitale, în primul rând la investiții în domeniul administrației publice centrale, unde trebuie să rămână bani alocaţi pentru strictul necesar (salarii și pensii. La fel, se cere solicitarea imediată a sprijinului financiar din partea partenerilor externi și majorarea volumului împrumuturilor de la băncile comerciale de către Ministerul Finanțelor.

dublarea salariilor medicilor și ale întregului personal medical și majorarea substanțială a resurselor financiare alocate pentru procurarea echipamentelor de protecție. Resurse sunt necesare și pentru finanțarea parțială a șomajului tehnic impus salariaților, precum și a sistării activităţii comercianților mici, intervenită în urma închiderii piețelor. Pe lista propunerilor este și amânarea achitării contribuțiilor sociale și medicale, precum și a TVA pentru întreprinderile din domeniile HoReCa, comerțul cu produse nealimentare și industria conexă, industria ușoară, industria din ZEL, agricultură, turism, aviație etc. pentru minimum 6 luni.

Alexandru Slusari trece pe lista măsurilor urgente și introducerea moratoriului la controalele de stat până la finele anului; necalcularea penalităților la achitarea serviciilor comunale pentru cel puțin 3 luni cu creditarea de stat a furnizorilor serviciilor respective şi negocierea Guvernului și BNM cu băncile comerciale privind reeșalonarea creditelor pentru agenți economici și populație pentru cel puțin 6 luni.

Măsurile respective au fost detaliat discutate cu mediu de afaceri şi vor urma și altele, aplicabile gradual, precizează vicepreședintele Platformei DA.

Related posts

Cursul valutar oficial la 04.03.2021

Albasat

Cursul valutar oficial la 18.09.2021

Albasat

Cursul valutar oficial la 04.03.2022

Albasat

Leave a Comment