Portal de știri
Societate

Măsuri în caz de limitare a furnizării gazelor naturale – reducerea temperaturii și școală online

Autoritățile au pregătit mai multe măsuri de reducere a impactului în caz de limitare a furnizării gazelor naturale. Printre acestea se numără monitorizarea zilnică a consumului rațional de resurse energetice și asigurarea temperaturii interioare recomandate în cadrul clădirilor. Acest fapt ar permite o reducere medie a consumului de energie cu 10% pentru clădirile publice și comerciale. Măsurile se conțin într-un proiect de hotărâre prezentat pentru consultări publice de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, transmite IPN.

Planul de acțiuni prevede reducerea temperaturii agentului termic livrat în cadrul sistemului centralizat de producere a energiei termice cu până la 10 %, în condițiile respectării valorilor minime normate. Se mai propune sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte începând cu ora 23.00. Este prevăzută și organizarea procesului de învățământ la distanță/online pentru instituțiile de învățământ – cel puțin zece pe lună.

În caz de necesitate, consumatorii vor fi trecuți la utilizarea combustibililor alternativi, cum ar fi biomasă, cărbune, păcură și generatoare electrice, unde este posibil din punct de vedere tehnic.

Autoritățile precizează în document că Republica Moldova este dependentă de importurile de gaze naturale, 100% sunt livrate de compania rusă SAP „Gazprom”. În același timp, Republica Moldova nu dispune de capacități de stocare a gazelor naturale, gazele naturale pot fi stocate doar în statele vecine. Aprovizionarea și infrastructura de gaze naturale din regiunea transnistreană nu se află sub controlul Guvernului Republicii Moldova. Gazele naturale sunt principala resursă utilizată pentru producerea energiei electrice și termice – ceea ce duce la o fluctuație sezonieră a cererii la nivel de țară.

„Deși, există în prezent un contract de furnizare a gazelor naturale pe un termen de cinci ani între SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, în continuare persistă riscul privind rezilierea unilaterală a contractului din cauza neexecutării auditului datoriilor financiare, astfel existând riscul ca în orice moment livrările de gaze naturale să fie limitate sau sistate. Totodată, există riscul lipsei unor surse (alternative) sigure și competitive de import a gazelor naturale, în sensul achiziționării acestora la prețuri rezonabile și transportul lor către Republica Moldova (inclusiv, prin gazoductul Transbalcanic în flux invers)”, se mai spune în document.

MIDR precizează că, în cazul în care vor fi aplicate toate măsurile de reducere și atenuare a impactului limitării gazelor naturale, este posibil a fi economisit sau substituit circa 500 milioane de metri cubi gaze naturale pe parcursul sezonului de încălzire 2022-2023, fără a considera măsurile de deconectare a tuturor consumatorilor întreruptibili (cu excepția SA „Termoelectrica”) și achiziție de gaze naturale din surse alternative. Reieșind din scenariile analizate se poate conchide că, în cazul limitării furnizării gazelor naturale cu 35% sau 50% în perioada octombrie 2022 – martie 2023, nu va fi necesar de a deconecta consumatorii întreruptibili, în condițiile în care vor fi realizate/îndeplinite toate măsurile preventive și de atenuare a impactului limitării gazelor naturale enumerate în Plan. Însă, în cazul limitării/sistării furnizării gazelor naturale cu 100%, începând cu luna noiembrie va fi necesar a purcede la deconectarea parțială a consumatorilor întreruptibili și a procura volume suplimentare de gaze naturale din alte surse sau de pe piața spot pentru acoperirea consumului estimat, chiar dacă ar avea loc deconectări ale consumatorilor întreruptibili.

Fostul președinte, Igor Dodon, a criticat planul guvernării. „Așa incompetență, mizerie și iresponsabilitate la conducerea țării n-a fost niciodată. Să facă economie din contul sănătății și a securității oamenilor sunt în stare doar niște oameni lipsiți de suflet și indiferenți față de suferința cetățenilor. Pentru Maia Sandu se vede că e mai simplu să lase oamenii să înghețe și să stea pe întuneric, decât să negocieze prețul la gaz și să aducă liniște în țară”, afirmă Igor Dodon.

Related posts

Maia Sandu: Corupții din sistem – cel mai mare impediment în calea reformei justiției

AlbasatTV, Nisporeni

Din 60 de lucrători medicali cu COVID-19, nouă s-au infectat la locul de muncă

Albasat

UE se așteaptă ca toți factorii de decizie din Moldova să respecte statul de drept

Albasat

Leave a Comment