ALBASAT
Actualitate Societate

Memorandum de promovare a inițiativelor prietenoase familiei la locul de muncă

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Fondul ONU pentru Populație (UNFPA Moldova) au semnat un memorandum de cooperare pentru promovarea politicilor și inițiativelor prietenoase familiei la locul de muncă. Unul dintre obiective este elaborarea unei inițiative de certificare a companiilor care vor implementa standarde de politici prietenoase familiei, astfel încât acestea să poată beneficia de suport din partea autorităților publice locale sau centrale, dar și a partenerilor externi, transmite IPN.

În cadrul evenimentului de semnare a memorandumului, președintele Camerei de Comerț, Sergiu Harea, a declarat că memorandumul se axează pe mai multe dimensiuni de colaborare. Una dintre ele ține de sensibilizarea prin campanii de informare a sectorului privat despre necesitatea de a implementa politici prietenoase familiei. De asemenea, memorandumul prevede parteneriate și schimburi de bune practici pentru companiile din Moldova și cele internaționale.

Urmează să fie elaborate inițiative de ajutare a actelor normative și legislative pe diferite domenii, cum ar fi flexibilitatea programului de muncă, concedii, timpul liber etc. „Camera de Comerț și Industrie este o platforma care asigură dialogul public-privat între autoritățile publice cu mediul de afaceri. În cadrul instituției avem mai multe comitete sectoriale în care discutăm aceste politici”, a notat Sergiu Harea.

„La fel vom discuta despre anumite propuneri ce țin de asigurarea părinților care au nevoie de întreținerea copiilor, suport pentru părinții care au copii și doresc să fie angajați într-o companie în perioada concediului paternal sau maternal, flexibilitate în relațiile cu angajatorii și nu numai”, a mai spus președintele CCI.

Reprezentanta rezidentă UNFPA Moldova, Nigina Abaszada, a menționat că patronii sunt ajutați să identifice soluții și să depășească provocările ce țin de resursele umane. „Prin semnarea acestui memorandum, pentru o perioadă de cinci ani, încercăm să privim spre viitor, identificând anumite zone și modalități de lucru în aceste domenii”, a notat Nigina Abaszada.

Anul trecut au fost menționate cu premii mai multe companii care au reușit să implementeze politici prietenoase familiilor la locul de muncă. Studiile arată că există beneficii financiare de pe urma implementării inițiativelor prietenoase familiei la locul de muncă. „Noi vedem că oamenii doresc să lucreze în companii care într-adevăr au grijă de ei. Organizațiile au grijă de mediul în care se dezvoltă oamenii, iar acest fapt are un impact și asupra businessului”, a mai spus reprezentanta rezidentă UNFPA Moldova.

Related posts

Femeie de 37 de ani, răpusă de COVID-19. Bilanțul pentru 5 decembrie: 16 decese

Albasat

Tiraspolul slăbește restricțiile în timpul sărbătorilor pascale

Albasat

PDM cere să nu fie deschise școlile și pledează pentru lockdown

Albasat

Leave a Comment