La Nisporeni s-a desfășurat Turneul de minifotbal între elevi consacrat memoriei lui Tudor Țernă, căzut în luptele de pe Nistru pentru apărarea independenței și integrității Republicii Moldova.
Competiția are loc anual, începând cu 2016, iar în acest an a ajuns la a 6-a ediție. Aceasta este organizată de Inspectoratul de Poliție Nisporeni în colaborare cu Direcția Generală Învățământ, Tineret și Sport, Școala de Sport și Asociația raională de fotbal.
Concursul a întrunit 16 echipe de elevi din mai multe instituții de învățământ preuniversitar ale raionului.
Evenimentul sportiv a început cu onorarea Imnului de Stat al Republicii Moldova. Apoi la microfon au vorbit Directoarea-interimară a Școlii de Sport Nisporeni, Ecaterina Tretiacova, Șeful Inspectoratului de Poliție Nisporeni, Dianu Savciuc, Specialistul principal al Direcției Generale Învățământ, Tineret și Sport, Ion Susanu și Președintele Asociației raionale de fotbal, Dan Ciobanu. Vorbitorii au subliniat că este o datorie a fiecăruia dintre noi să păstrăm veșnic vie memoria celor căzuți în lupta pentru pace și integritate. De asemenea, a fost accentuată ideea că sportul și cultura fizică sunt garanția unei vieți sănătoase și împlinite.
După deschiderea festivă, echipele au concurat pe terenul de fotbal. Atmosfera a fost colegială, iar jucătorii au fost susținuți de entuziasmul suporterilor din tribune.
Impresii despre acțiunile de pe teren și-au expus unii dintre participanți, precum și arbitri ai concursului.
Iar Șeful Inspectoratului de Poliție Nisporeni, Dianu Savciuc, a făcut o incursiune în istoricul turneului.
Turneul de minifotbal între elevi s-a încheiat cu locul 3 obținut de echipa Gimnaziului Brătuleni. Pe locul 2 a fost clasată echipa Gimnaziului ,,Ștefan cel Mare’’ Nisporeni. Pe locul 1 s-a plasat echipa din Gimnaziul Milești.
De relatat că Tudor Țernă, originar din satul Ciutești, a activat în cadrul Comisariatului de Poliție Nisporeni. În primăvara anului 1992 a fost mobilizat în confruntările militare de pe malul stâng al Nistrului. La mijlocul lui mai, la Coșnița, Dubăsari, a fost rănit mortal.
Pentru eroism în luptă, a fost decorat post-mortem cu ordinul ,,Ștefan cel Mare’’. Numele lui Tudor Țernă este înscris pe Placa Comemorativă a Complexului Memorial ,,Eternitate’’ de la Chișinău.