ALBASAT
Actualitate Societate

Mesajul Președintei Maia Sandu, de 9 mai

Dragi moldoveni, dragi europeni!

Hristos a înviat!

Bine ați venit în Orășelul European, pe care îl deschidem, astăzi, împreună cu Guvernul Republicii Moldova și cu Delegația Uniunii Europene la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale.

 Azi este o zi cu semnificație dublă pentru Moldova și pentru întreaga lume. Pe 8 mai 1945 a fost anunțată victoria asupra nazismului și s-a pus capăt unui război ce a adus multă moarte. 9 mai 1945 a fost prima zi de pace în Europa, pace pe care am crezut-o veșnică.

Ziua Victoriei asupra nazismului și Ziua Europei nu sunt contradictorii, dimpotrivă, Ziua Europei este o continuitate a victoriei forțelor aliate care a făcut posibilă pacea. Ziua Victoriei înseamnă Ziua Păcii pe continentul european.

Al Doilea Război Mondial a luat 60 de milioane de vieţi din toate țările lumii. Moldova a fost prinsă şi ea în acest câmp de luptă și a trăit ororile şi cruzimea războiului din plin.

 Oricât ar încerca unii politicieni să ne dezbine, să ne împartă în „câştigători” şi „învinşi”, să ne spună că suntem diferiți, noi știm că rănile războiului sunt aceleași pentru toată Moldova.

 Peste 260 de mii de pământeni de-ai noștri au luptat împotriva Germaniei naziste. Toți cei aproximativ 56 de mii de oameni care nu s-au mai întors acasă din război sunt durerea noastră, durerea Moldovei.

 Nimeni care a văzut şi a trăit războiul din tranșee nu poate vorbi despre el în mod triumfalist. Iar memoria celor ucişi nu este motiv de petrecere, ci lecție de întipărit în suflet. Cu aceste gânduri, am comemorat azi dimineața victimele celui de-al Doilea Război Mondial la Complexul memorial „Eternitate”. La noi, la moldoveni, morţii se cinstesc în linişte.

 Mai ales că azi, din nou, în Europa a izbucnit războiul. Și nu ne mai putem bucura de garanția păcii, așa cum am făcut 7 decenii. Războiul început de Rusia în Ucraina este o jignire față de cei care și-au dat viața pentru pacea dintre popoarele Europei.

 Când e vorba de război și pace, alegerea este limpede. Să-ți aperi familia, patria și pacea. Să facem tot ce ne stă în puteri, fiecare dintre noi, politicieni și cetățeni deopotrivă, pentru ca în casa noastră să fie bună înțelegere și pace. Ca într-o familie mare.

Victoria din cel de-al Doilea Război Mondial și pacea care i-a urmat au fost obținute doar datorită a două lucruri esențiale: efortul unit al statelor aliate de a se opune răului și rezistența națională din fiecare țară. Ziua în care războiul a fost oprit ne lasă amintirea dureroasă a morții și suferinței.

 Însă această zi marchează și pasul care a dus la cea mai importantă renaștere a continentului european. Crearea Uniunii Europene a garantat și garantează pacea între țările sale.

 Vă îndemn să nu lăsăm pe nimeni să pună granițe între noi. Să ne plângem morții împreună, să păstrăm vie amintirea eroilor noștri și să muncim împreună pentru pace. Pacea nu este o noțiune ideologică. Vrem pace pentru că ne iubim casa și familia.

Și pentru că pacea e prioritatea noastră, Moldova alege Uniunea Europeană. Aderarea la UE pune Republica Moldova pe un făgaș de dezvoltare care va oferi cetățenilor noștri un viitor pașnic și sigur, acasă. Iar Moldova Europeană înseamnă o Moldovă cu prieteni puternici, de încredere, alături de care putem fi în siguranță.

Pe aceste principii a fost creată Uniunea Europeană, iar unitatea țărilor europene în ultimele decenii și-a demonstrat durabilitatea. Cetățenii europeni au salarii și pensii de câteva ori mai mari decât cetățenii moldoveni, au asigurată libera circulație, își pot găsi un loc de muncă în orice țară doresc, au o speranță de viață cu 10 ani mai mare decât a moldovenilor.

 Antreprenorii europeni au acces la o piață stabilă și mare. Și, cel mai important, toți cei 500 de milioane de cetățeni europeni trăiesc în bună înțelegere și în pace, fiecare fiind liber să-și promoveze și întărească tradițiile și cultura.

Știm toate aceste beneficii. Acum depinde de noi să facem din Moldova un stat european până în anul 2030.Nimeni nu ne poate opri din drum dacă vom păși hotărât, împreună, pentru Moldova.

 În octombrie, moldovenii vor decide prin vot asupra viitorului țării la referendumul privind aderarea Moldovei la UE.

 Veniți la referendum – cât mai mulți, cei din satele și orașele noastre și cei din diasporă. Să ne construim împreună viitorul. Să nu lăsăm pe alții să ne decidă soarta în locul nostru. Și să arătăm lumii întregi cât de puternici suntem împreună.

 Iar până atunci să muncim, cot la cot, pentru a construi acasă Moldova Europeană, țara în care toți cetățenii săi au loc. Unde instituțiile și legile lucrează în interesul oamenilor. Unde fiecare își poate realiza potențialul, unde oamenii sunt egali și liberi, indiferent de etnie, limbă vorbită, preferințe politice sau religioase.

Și, accentuez un lucru important – noi nu vrem să ne ducem undeva. Noi vrem să rămânem acasă. (pauză pauză) Și acasă să fie Uniunea Europeană.

 Vrem ca cei dragi plecați din țară să vrea să revină acasă sau, dacă rămân unde sunt, să ne putem vedea fără granițe, fără limitări, fără prețuri mari la bilete, fără vămi între state. Vrem să fim o țară puternică și independentă, în rândul țărilor civilizate. Și să fim mândri de Moldova!

 Țările europene apreciază obiceiurile noastre, satele noastre frumoase, bucătăria și vinul fără pereche, gustul fructelor și legumelor moldovenești, ei ne respectă omenia și demnitatea. Tot ce iubim la neamul nostru și legat de Moldova va fi și mai puternic în familia europeană.

 La mulți ani, Uniunea Europeană! La mulți ani, Moldova Europeană!

Related posts

Alimentație gratuită și pentru elevii claselor gimnaziale

Albasat

Niciun caz de tortură în raionul Nisporeni. Chiar şi aşa, Inspectoratul de Poliţie Nisporeni şi procuratura Raionului s-au alăturat unei campanii

Albasat

Republica Moldova nu va avea mâine deficit de energie electrică

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment