Uniunea Europeană este sinonimă cu pacea și securitatea, iar cetățenii conștientizează acest lucru.O spune vicedirectorulInstitutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogîldea, cu referire la datele sondajului IPRE prezentat publicului la începutul săptămânii. Potrivit sondajului, 60% dintre cetățenii Republicii Moldova își doresc aderarea la Uniunea Europeană. Mihai Mogîldea spune că această tendință este influențată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, întrucât cetățenii Republicii Moldova percep Uniunea Europeană drept un spațiu unde este asigurată pacea și securitatea oamenilor, notează IPN.
Sondajul de opinie „Percepția cetățenilor cu privire la procesul de integrare europeană al Republicii Moldova” a fost realizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene în cooperare cu CBS-AXA. Potrivit sondajului, 59,2% dintre cetățeni susțin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar în eventualitatea unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE, 55,4% dintre cetățeni ar vota „pentru” și 30,6% ar vota „contra”. În același timp, peste 51% dintre respondenți consideră că Republica Moldova va deveni membru UE în următorii 10 ani.
„Există un grup de cetățeni care pun un semn de egalitate între partidele proeuropene și procesul de integrare europeană. Adică, atunci când există o ascensiune sau o scădere în sondaje a partidelor proeuropene, atunci se pierde și din susținerea pentru procesul de aderare la Uniunea Europeană. Oamenii astăzi, în condițiile războiului Rusiei împotriva Ucrainei, vor să devină parte a Uniunii Europene ca să le fie asigurate condiții mai sigure de trai, pacea și securitatea devin un imperativ pentru o viață mai bună și astăzi Uniunea Europeană, într-adevăr, este sinonimă cu pacea, cu securitatea, siguranța cetățenilor”, a spus vicedirectorul IPRE, Mihai Mogîldea, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
49,5% dintre respondenții sondajului au menționat Uniunea Europeană drept principalul partener de dezvoltare al Republicii Moldova, UE este urmată în top de Federația Rusă cu 28% și Turcia cu 21,3%. De asemenea, datele sondajului arată că o mare parte dintre cetățeni beneficiază de proiectele Uniunii Europene din localitățile lor.
„Ambasadorul Uniunii Europene a menționat faptul că în ultimii doi ani am primit asistență în valoare de circa 1,2 miliarde de euro. Dacă ar fi să estimăm în general ultimii zece ani cel puțin, cred că această asistență ar fi cifrată undeva la 3 miliarde de euro. Când ne uităm la datele sondajului vedem că, spre plăcuta noastră surprindere, aproape jumătate din cetățeni cunosc despre unul sau mai multe proiecte finanțate de Uniunea Europeană în localitatea unde domiciliază, finanțate în ultimii cinci ani. I-am rugat să enumere la ce domenii se referă acele proiecte, majoritatea dintre ei au menționat reparația și reconstrucția drumurilor, reparația grădinițelor și școlilor și iluminatul public”, a mai spus vicedirectorul IPRE.
Sondajul IPRE a fost realizat față în față în perioada 13-28 iunie 2023, la nivel național, cu excepția regiunii transnistrene, pe un eșantion de 1120 de respondenți cu vârsta de peste 18 ani și are o marjă de eroare de +/- 3%.