ALBASAT
Actualitate Societate

Ministerul Culturii solicită Procuraturii investigarea distrugerii monumentelor istorice

Ministerul Culturii a sesizat Procuratura Generală și solicită crearea unui grup de investigații specializat în crimele ce vizează distrugerea monumentelor istorice. Asta, după ce Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a publicat un raport de activitate, urmare a sesizărilor privind demolările ilegale ale clădirilor monumente istorice, anunță Ministerul Culturii, citat de IPN.

Ministerul Culturii menționează că au fost consemnate mai multe cazuri de demolare a monumentelor și construire de noi edificii, cele mai multe dintre care se referă la perioada anterioară constituirii noului Minister al Culturii. În baza actelor de constatare ale acestor grave încălcări legislative au fost transmise cereri către Procuratura Generală.

Raportul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor oferă o listă a actelor întocmite pentru anii 2022 și 2023, inclusiv adresările către Procuratură. Agenția a constatat, de asemenea, că în perioada 2018 – 2021 nu a fost înaintată nicio contestare privind demolarea monumentelor.

În baza raportului Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ministerul Culturii a făcut apel către procurorul general interimar al Republicii Moldova, Ion Munteanu, ca să preia controlul asupra situației, cu instrumentarea dosarelor de demolare a monumentelor.

„Distrugerea patrimoniului, în cele mai multe cazuri, este de natură organizată, acțiuni comise de grupuri infracționale, al căror scop este demolarea monumentelor și construirea ulterioară a clădirilor cu mai multe nivele. Aceste activități ilegale conțin falsuri în documente, proiecte cu abateri de la normativele în construcție, eliberarea de autorizații de construcții ilegale, tentative de a construi noi clădiri pe locul monumentelor distruse, sub pretextul reconstrucției”, se arată în comunicatul de presă.

Ministerul Culturii consideră necesară înăsprirea răspunderii pentru distrugerea monumentelor, prin operarea de modificări corespunzătoare în Codul Penal și contravențional.

Related posts

Numărul persoanelor care trăiesc la limita sărăciei, cu doar 54 de lei pe zi, va crește în 2023 – Expert Grup

AlbasatTV, Nisporeni

Operatorii sunt gata să restabilească rutele de microbuz suspendate

Albasat

Șeful secției construcții, Savelie Tipa, își încheie activitatea la Consiliul Raional Nisporeni. Cine îi va lua locul?

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment