Fuzionarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ,,Toma Ciorbă” cu Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile, prin absorbție, înseamnă un management comun și un singur director, care nu va fi selectat din actualii șefi ai instituțiilor, deoarece cu aceștia ,,nu există o conlucrare bună”. Reducerile de personal în urma comasării vor viza administrația și nu lucrătorii medicali. Precizări în acest sens au fost făcute de ministra sănătății, Ala Nemerenco, într-o conferință de presă, transmite IPN.
,,Da, atunci când două instituții se transformă în una, nu mai există doi directori, patru vice-directori și așa mai departe. Și aceasta se referă într-adevăr la administrație. Administrația care inclusiv a obligat lucrătorii să meargă în marșuri”, a adăugat ministra.
Ala Nemerenco a remarcat că niciun pacient care ajunge la spital cu boală gravă infecțioasă nu poate fi tratat de către medicii infecționiști, deoarece spitalul (,,Toma Ciorbă”, n.r.) nu are o secție de reanimare. De asemenea, nu are secție de pediatrie, nu are un laborator performant. După fuzionare, va urma modernizarea laboratorului. Ulterior se vor face și investiții în infrastructură.
,,Vă informez că pe parcursul anului trecut am investit în infrastructură, echipamente, reparații în spitalul actual ,,Toma Ciorbă” peste 5 milioane de lei, iar în Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile mai mult de 2 milioane de lei. Un minister care dorește să închidă ceva, nu face astfel de investiții”, a spus Ala Nemerenco.
Ministra a remarcat că în procesul de fuzionare lucrătorii medicali nu sunt eliberați di funcție, doar că fiecare din ei va semna un contract adițional, deoarece este schimbată denumirea instituției la care sunt angajați.
Ala Nemerenco consideră că discuțiile contradictorii în spațiul public cu privire la fuzionarea celor două spitale ,,a fost o manipulare politică foarte ieftină”. Ea a adăugat că după ce hotărârea de Guvern privind fuzionarea celor două instituții va fi publicată în Monitorul Oficial, Ministerul Sănătății va anunța despre fiecare pas pe care îl va realiza.
Fuzionarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ,,Toma Ciorbă” cu Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile, prin absorbție, a fost aprobat de Guvern în ședința din 27 decembrie.
Din momentul publicării proiectului care prevede fuzionarea, personalul celor două spitale au emis mai multe declarații publice și au organizat acțiuni de protest împotriva comasării. Angajații instituțiilor medicale le-au cerut autorităților să renunțe la proiect și să implice instituțiile în proiecte și granturi care ar ajuta la dezvoltare. De asemenea, au existat afirmații precum că în spatele acestei inițiative s-ar ascunde interesul pentru terenul pe care este situat Spitalul „Toma Ciorbă”.
next post