În cei peste douăzeci ani de când a fost fondată, AO „Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin” (AO FCPS) din Criuleni a realizat numeroase activități, menite să susțină copiii cu dizabilități, inclusiv de până la trei ani, pentru incluziunea lor ulterioară în grădiniță și școală. În acest scop a fost creată chiar și o echipă mobilă de intervenție, însă visul Asociației era ca Serviciile de Intervenție Timpurie să fie dezvoltate mai aproape de copii, în comunitatea lor. Au reușit în 2019, cu ajutorul unui grant de 48.517 euro, oferit de UE prin Fundația Soros-Moldova. Acești bani au completat fondurile alocate de autoritățile publice locale, astfel că în orașul Criuleni a fost lansat primul Centru de Intervenție Timpurie din estul țării. Echipa de specialiști asigură asistență gratuită familiilor ce au micuți cu dizabilități, pentru a preveni riscurile de dezvoltare, iar serviciul lucrează și azi, în pofida carantinei.
Gândit pentru confortul familiilor
Directoarea de proiect, Ina Cazacu, coordonatoarea Programului Educație Incluzivă din cadrul Asociației „Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin”, spune că lucrurile au început să se miște în anul 2017, când autoritățile publice locale au identificat, în incinta Centrului de Sănătate Criuleni, un spațiu pentru Centrul de Intervenție Timpurie „Lăstărel”. E adevărat că acesta trebuia reparat și dotat, iar resursele preconizate de Consiliul raional în acest scop nu erau suficiente, motiv pentru care au apelat la Uniunea Europeană. Propunerea de proiect a fost acceptată și în februarie 2019 banii erau deja în contul organizației. Au urmat lucrările de reparație, dotarea cu utilaj și materiale didactice, recrutarea și instruirea personalului, crearea bazei de date a copiilor, elaborarea planurilor individualizate de intervenție ș.a. Peste doar un an, la 12 februarie 2020, Centrul și-a deschis ușile, numărând 40 de beneficiari direcți – copii de până la trei ani, cu diverse tipuri de dizabilitate. Centrul avea cinci specialiști angajați – pediatru, psiholog, psihopedagog, neurolog și asistent social – și căuta un kinetoterapeut.
Potrivit Inei Cazacu, proiectul „Acces la serviciile de intervenție timpurie”, dezvoltat în orașul Criuleni pentru beneficiarii din regiune, inclusiv din raionul Dubăsari, este singurul serviciu de acest fel susținut din fondurile Programului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și Guvern”. Proiectul a fost conceput pentru comoditatea familiilor, pentru a evita un drum la Chișinău și a nu-i expune pe copiii cu dizabilități la deplasări lungi și chinuitoare. În plus, Centrul din Chișinău e de-a dreptul suprasolicitat.
„Ce presupune acest serviciu?, se întreabă Ina Cazacu. Un spațiu prietenos, în care lucrează o echipă de oameni prietenoși – specialiști calificați, pregătiți să atragă toată atenția necesară dezvoltării copilului, chiar de la nașterea lui. Ne dorim să prevenim riscurile apariției dizabilităților, să asigurăm diagnosticul timpuriu copiilor și să o facem mai aproape de casă. Primii trei ani sunt cei mai importanți pentru dezvoltarea copiilor și este esențial să nu ratăm momentul”.
Carantina a reconfigurat abordarea
La 1 martie 2020, Centrul „Lăstărel” a început lucrul cu beneficiarii direcți, în cele două săptămâni până la instituirea carantinei oferind servicii pentru 16 copii. Este mai curând un program de instruire pentru părinții care, în funcție de rezultatul evaluărilor, învață cum să facă față problemelor de educație în cazul copiilor cu dizabilități. De obicei, părinții care asistă la aceste instruiri (susținute de psiholog, psihopedagog, kinetoterapeut, asistent social) au multe întrebări, legate de felul în care să construiască relațiile în familie – în special, cu copilul.
Carantina i-a făcut pe specialiștii de la „Lăstărel” să-și regândească strategiile și activitatea. Au decis să creeze un grup din 15 părinți-resursă, care să fie instruiți pentru a promova, la rândul lor, serviciile centrului. Asta deoarece, până la acel moment, copiii erau trimiși de către medicii de familie și mulți părinți nu erau hotărâți dacă să meargă la centru sau ba. Colaboratorii centrului s-au gândit că informația „de la familie la familie” va fi mai eficientă și speră că tot mai mulți părinți vor înțelege că, atunci când copilul se confruntă cu anumite dificultăți, trebuie să se intervină cât mai devreme, nu să aștepte ca problema să treacă de la sine. „Mai ales în primul an, din frică sau din rușine față de reacția societății, părinții multor copii cu dizabilități sunt într-o condiție de negare. Ei nu acceptă faptul că micuțul lor are o problemă și speră că ea se va rezolva de la sine și va trece cumva. Uneori, din cauza șocurilor emoționale, ei nu realizează cât este de importantă intervenția imediată și asistența calificată”, spune Ina Cazacu.
Pe durata carantinei, Centrul a testat și mecanismul de evaluare primară on-line, iar acum așteaptă ridicarea interdicțiilor de comunicare pentru a vizita micuții la domiciliu, ca să compare evaluarea inițială, realizată on-line, cu cea făcută față în față. De asemenea, în ultimele două luni, toți cei cinci angajați ai Centrului desfășoară ședințe separate cu fiecare familie, la care de cele mai multe ori sunt prezenți și copiii. În cadrul acestor ședințe părinților le sunt oferite sfaturi cum să gestioneze anumite situații; sunt încurajați să monitorizeze comportamentul copiilor și diverse schimbări, pentru a-i putea ajuta. Specialiștii de la „Lăstărel” recunosc că asistența la distanță este o adevărată provocare pentru ei, deoarece părinții văd lucrurile diferit și deseori le este greu să evalueze obiectiv situația. Totuși, discuțiile on-line sunt foarte utile și, în această perioadă, au fost chiar salvatoare. Astfel, pe durata stării de urgență, Centrul a reușit să ajute un părinte să obțină statutul de asistent personal pentru copilul său cu dizabilități, conform Regulamentului privind serviciile sociale. Acum el are statut de angajat, își ajută propriul copil, primește salariu, dar completează și un raport de activitate.
Ca o oază de speranță…
Pentru părinții care beneficiază de serviciile Centrului, acesta este ca o oază de speranță. Ana Gore crește un copil cu grave probleme de dezvoltare și spune că specialiștii de aici o susțin în permanență. Ea apelează la Centru ori de câte ori are nevoie de consultații și de comunicare – mai ales acum, pe timp de carantină, când deplasarea este dificilă, iar copilul are permanent nevoie de ajutor calificat. „Mă simt încurajată și susținută de către toți specialiștii de la „Lăstărel”, învăț împreună cu ei cum să-mi ajut copilul, ei mă ghidează cum să lucrez cu micuțul acasă, chiar și de la distanță reușim să comunicăm”, ne-a spus la telefon femeia.
O altă beneficiară, Iuliana Plămădeală, spune că i-a apărut speranța chiar după primele ședințe. Copilul ei nu reușea să pronunțe mai multe sunete și cuvinte, dar într-un timp foarte scurt rezultatele au fost vizibile: „Copilul meu a început să rostească mai încrezător sunete și chiar unele cuvinte. De una singură nu aș fi reușit și, credeți-mă, am încercat multe, am depus efort, ca orice mamă. Acum primesc recomandări și sarcini din partea logopedului și lucrez cu copilul acasă. Aștept cu nerăbdare să continuăm activitățile pe viu, ne descurcăm foarte bine”.
Și Ștefania Babei mărturisește că interacțiunea cu Centrul „Lăstărel” a ajutat-o să prindă la curaj și să-și ajute copilul, care solicită multă dragoste și susținere specializată. Împreună cu specialiștii de aici, a reușit să i le ofere pe ambele… „Aceste servicii și – un element esențial pentru noi, părinții copiilor cu probleme de sănătate – faptul că ele sunt oferite aproape de casă ne sunt de mare ajutor. La îndrumarea medicilor și a altor specialiști, noi învățăm cum să-i sprijinim, zi de zi, pe copii noștri și cum să le facem viața mai ușoară”, ne spune Ștefania.
Aportul UE, vital și pentru beneficiari, și pentru prestatori
Psihopedagogul din cadrul Centrului de Intervenție Timpurie de la Criuleni, Eugenia Munteanu, spune că pentru ea prioritară este calitatea serviciilor. Și ea face tot ce îi stă în puteri ca să aducă zâmbetul pe chipul părinților care, deseori, se simt depășiți de situație. Dar tocmai ei sunt cei care, cu ajutorul specialiștilor calificați, pot să-și susțină copiii. „Scopul meu este să asigur servicii de calitate superioară. Mă străduiesc să contribui la dezvoltarea armonioasă a copilului, ofer ajutor recuperator, îmbunătățind astfel și calitatea vieții familiei. Lucrez activ cu părinții, fiindcă ei sunt cea mai bună resursă în dezvoltarea copilului”.
În acest moment, Centrul dezvoltă un plan de integrare on-line și în activitatea post-carantină. Deși este convinsă că nimic nu poate să înlocuiască interacțiunea pe viu, Ina Cazacu înțelege că astăzi este nevoie de alternative. De aceea, au profitat de perioada de carantină pentru a studia, împreună cu echipa, diverse metode de intervenție on-line, au reușit să consolideze o rețea de părinți-resursă, iar odată cu aceasta au ridicat moralul beneficiarilor și al familiilor lor.
„Aportul UE este considerabil atât pentru beneficiarii noștri direcți – copiii și părinții lor -, dar și pentru noi, cei care prestăm serviciile în cauză. Ne mențin vii. Nu ne permit să dispărem. Pentru că noi ne dorim să aducem aceste servicii aproape de oameni. Și autoritățile publice locale au nevoie de ajutorul nostru – în special, în comunitățile unde ele nu au capacitatea și posibilitatea de a lansa serviciile necesare, iar granturile europene sunt un suport enorm. Doar împreună reușim să fim aproape de cei care au nevoie de serviciile noastre”, spune Ina Cazacu, coordonatoarea proiectului „Acces la servicii de intervenție timpurie”.
- Pentru crearea și dotarea Centrului de Intervenție Timpurie „Lăstărel”, Uniunea Europeană a oferit, prin Fundația Soros-Moldova, un grant de 517 mii de euro. Consiliul Raional Criuleni a contribuit cu 300 de mii de lei, iar Centrul de Sănătate Criuleni a alocat peste 50 de mii de lei pentru lucrările de consolidare a acoperișului și de amenajare interioară. Aproape 80 de mii de lei au fost colectați de către Asociația „Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin” în baza desemnărilor procentuale.
- Crearea și dotarea Centrului face parte din activitățile proiectului „Acces la serviciile de intervenție timpurie”, implementat de AO „Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin”, din resursele acordate de UE în cadrul Proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”. Proiectul este cofinanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova, în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități
Acest articol este publicat în cadrul Proiectului UE „Comunicare strategică și suport pentru mass-media”, în contextul campaniei de informare privind răspunsul global al Uniunii Europene la criza COVID-19. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunea UE.
Violeta Ciobanu