Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză demografică din Europa, în timp ce „România înregistrează cea mai mare scădere a populației din UE”, titrează eureporter, citat de IPN.
Corespondentul de la București, Cristian Gherasim, face trimitere la o analiză realizată de IDIS „Viitorul”, care spune că din 1991, anul independenței țării, până în prezent, populația Republicii Moldova a scăzut cu aproape 1,5 milioane de persoane. Numărul cetățenilor moldoveni este acum de 2,9 milioane, inclusiv cetățenii de pe malul stâng al Nistrului, reprezentând regiunea transnistreană separatistă, unde au rămas puțin peste 300 de mii de cetățeni moldoveni.
Dacă tendința continuă, estimările arată că Moldova în viitorul apropiat va coborî la nivelul populației sale din 1950.
Regiunea transnistreană separatistă a înregistrat cea mai șocantă depopulare, scăzând de la 731 de mii la 306 mii în ultimii 30 de ani. Potrivit lui Veaceslav Ioniță, expertul IDIS în politici economice, în 1991 populația Moldovei ajungea la 4,364 milioane, inclusiv populația din raioanele din stânga Nistrului număra 731 mii de cetățeni.
În Moldova, declinul demografic este strâns legat de necazurile economice ale țării. Publicația accentuează că „tulburați de răsturnări politice, sărăcie extremă și corupție, moldovenii rămași încă mai caută o ieșire”. Potrivit unui sondaj, unul din trei moldoveni ar dori în continuare să părăsească țara, situația fiind atât de gravă încât unii experți vorbesc chiar despre o criză existențială, miza fiind însăși supraviețuirea acestui stat.
În aceste condiții, scrie publicația europeană, guvernul pro-european al Moldovei speră să schimbe lucrurile prin reducerea corupției și îmbunătățirea situației economice a țării.
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan
- Maia Sandu, la Forumul pentru Integrare Europeană: Prioritățile se concentrează pe trei domenii-cheie