ALBASAT
Actualitate Societate

Moldova va accede la Acordul privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Republica Moldova va accede la Acordul parțial extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, adoptat prin Rezoluția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei. Prevederile se conțin într-un proiect de lege votat în prima lectură de Parlament, transmite IPN.

Potrivit notei informative a proiectului, accederea Republicii Moldova la acest Acord subliniază o dată în plus importanța continuării sprijinirii Ucrainei, precum și solidaritatea manifestată de Moldova în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei este o platformă de înregistrare, sub orice formă documentară, a informațiilor privind probele și plângerile despre prejudiciul, pierderile sau vătămările cauzate de Federația Rusă în Ucraina, începând cu data de 24 februarie 2022. În Registru vor fi recepționate și procesate informațiile privind plângerile și probele care vor fi clasificate în categorii și organizate. Registrul daunelor nu va avea funcții de judecare și nu va fi competent să determine răspunderea și alocarea oricăror plăți sau compensații.

Importanța Rezoluției de creare a Acordului Parțial Extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei a fost recunoscută la Summitul Consiliului Europei din luna mai 2023. Registrul daunelor va fi înființat ca o instituție de cooperare interguvernamentală, acționând în cadrul instituțional al Consiliului Europei, însă cu sediul la Haga. De asemenea, Registrul va avea un birou în Ucraina, care va facilita contactele cu potențialii reclamanți și cu publicul larg din Ucraina.

Activitatea Registrului va reprezenta prima componentă a unui viitor mecanism internațional de despăgubire.

Related posts

Cursul valutar oficial la 28.07.2020

Albasat

Președintele raionului Nisporeni a participat la Adunarea Generală a Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru

AlbasatTV, Nisporeni

Coronavirus. Brazilia își închide granițele pentru Europa, Australia și Asia dar nu și pentru Statele Unite

Albasat

Leave a Comment