Guvernul va majora capitalul statutar al Energocom, ca să poată procura gaze din surse alternative, a anunțat marți premierul Natalia Gavrilița, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.
„Este clar că va crește prețul de import și tarifele finale. Guvernul pregătește un mecanism de compensare pentru păturile vulnerabile, în funcție de venituri și de volumul pe care îl consumă gospodăria casnică”, a menționat prim-ministrul. Totodată, programul de ajutorare va fi extins, ar putea primi compensații pentru gaze și agenții economici din panificație și lactate.
„Situația în care ne aflăm arată cât de corectă a fost decizia noastră de a accelera consrucția gazoductului Iași-Chișinău. În ultima sătămână, acest gazoduct a fost folosit și am primit anumite volume de gaze de balansare a presiunii și suntem recunoscători României pentru suportul oferit în acest proces. De asemenea, suntem recunoscători și Ucrainei, pentru dialogul permament în soluționarea problemelor de aprovizionare cu gaze natural”, a relevat Natalia Gavrilița.
„Moldova va avea gaz natural, întrebarea este la ce preț. Negocierile nu sunt deloc simple. Dmitri Kozak, șeful-adjunct al Administrației prezidențiale a Federației Ruse, nu va putea veni în săptămâna curentă la Chișinău”, a detaliat Natalia Gavriilița, adăugând că astăzi, 19 octombrie, va discuta telefonic subiectul crizei gazelor naturale cu Vadim Krasnoselski, șeful administrației de la Tiraspol.
Premierul a adăugat că negocierile privind livrarea gazelor naturale de la Gazprom vor fi efectuate de către vicepremierul pentru reintegrare, Vlad Kulminski, care va pleca joi la Moscova. Există unele detalii despre negocieri, dar care nu pot fi anunțate public în acest moment, a spus premierul. Potrivit Nataliei Gavrilița, Republica Moldva poartă negocieri privind asigurarea cu gaze și cu România, Ucraina și Polonia. Joi vicepremierul Nicu Popescu va pleca la Kiev, ca să discute problema respectivă, iar vicepremierul Andrei Spânu poartă discuții în Polonia.
Șefa cabinetului de miniștri a mai precizat că păcura oferită de România în calitate de ajutor umanitar va ajunge pentru câteva zile, dar în continuare se va elibera păcură și din rezerva de stat a Republicii Moldova și se va procura păcură de pe piață.
Premierul s-a arătat încrezătoare de faptul că, până la 1 noiembrie, va fi semnat un nou contract de furnizare a gazelor, fie cu Gazprom, fie cu alți furnizori, în interesele cetățenilor Republicii Moldova.