NATO ia în considerare o poziționare militară pe termen lung în estul Europei pentru a-și întări apărarea, a declarat, luni, secretarul-general Jens Stoltenberg, în contextul în care se intensifică tensiunile privind comasarea trupelor rusești aproape de granița Ucrainei, transmite Reuters.
„Luăm în considerare mai multe ajustări pe termen lung la poziția noastră, prezența noastră în partea de est a alianței. Nu a fost luată o decizie finală privind acest lucru, dar există un proces în derulare în NATO”, le-a spus Stoltenberg reporterilor din Bruxelles.
Miniștrii apărării din NATO sunt așteptați să discute despre întăririle militare la următoarea lor întâlnire care va avea loc de pe 16 până pe 17 februarie. Guvernele occidentale au cerut Moscovei să-și retragă trupele de la granițele Ucrainei, în special dacă Rusia vrea să vadă mai puține desfășurări de forțe în statele aliate NATO din Est.
„Dacă Rusia chiar vrea mai puțin NATO aproape de frontiere, ei primesc opusul”, a spus Stoltenberg la o conferință de presă cu președintele polonez Andrzej Duda, referindu-se la răspunsul NATO de a desfășura grupuri de luptă pe teritoriul său de est, urmare a anexării Crimeei de la Ucraina de către Moscova.
NATO desfășoară trupe prin rotație și în estul Europei – o așa-numită prezență persistentă, dar nu permanentă.
De la Marea Baltică până la Marea Neagră, desfășurarea de trupe NATO a fost în mod intenționat mai ușoară, spun oficialii, pentru a încerca să descurajeze, dar să nu provoace, orice agresiune a Rusiei. Ungaria și Slovacia au fost menționate de oficialii occidentali ca potențiale gazde pentru trupele NATO, deși nicio decizie nu a fost luată.
Pe lângă trupele SUA care sunt deja în Polonia, în jur de 1.700 de membrii ai serviciului militar american, în principal din Divizia 82 Aeropurtată, se deplasează în această săptămână din Fort Bragg, Carolina de Nord, către statul european.