Portal de știri
Societate

Nicu Popescu la Bruxelles: Moldova va fortifica în continuare cooperarea cu UE

Republica Moldova va fortifica în continuare cooperarea cu Uniunea Europeană în domeniul afacerilor interne, apărării și securității, cu accent sporit pe instruiri și suport financiar. UE susține Moldova în contextul situației energetice dificile, a prețurilor ridicate la gaz și electricitate pentru cei mai vulnerabili cetățeni, dar și pentru procesul de îmbunătățire a eficienței energetice. Constatări în acest sens au fost făcute de vicepremierul Nicu Popescu, ministru de externe, în cadrul întrevederilor la Bruxells, transmite IPN.

Nicu Popescu a vorbit cu vicepreședintele Comisiei Europene și șeful diplomației europene, Josep Borrell, despre impactul dramatic al agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, consecințele pentru Republica Moldova, în special vulnerabilitățile din sectorul energetic, dar și despre agenda de reforme în drumul Republicii Moldova de modernizare europeană.

În cadrul discuției cu secretarul general al Serviciului European pentru Acțiune Externă, Stefano Sannino, au fost abordat subiectul întăririi rezilienței Republicii Moldova în ceea ce privește securitatea cibernetică, combaterea dezinformării și consolidarea cooperării în cadrul Instrumentului European pentru Pace. „Am convenit să aprofundăm, în marja Dialogului politic și de securitate la nivel înalt, cooperarea moldo-comunitară în sfera politicii externe, de securitate și apărare pentru a spori reziliența instituțiilor noastre. Am efectuat cu domnul secretar general și un schimb de opinii privind organizarea Summit-ului Comunității Politice Europene pe care țara noastră îl va găzdui în primăvara anului viitor”,
a spus Nicu Popescu, citat într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Șeful diplomației moldovene s-a referit la ajutorul acordat de UE în criza energetică actuală cauzată de războiul Federației Ruse în Ucraina, precum și la acțiunile pe care le întreprinde Moldova pentru a raționaliza consumul de resurse energetice. Vicepremierul a efectuat un schimb de opinii cu Maciej Popowski, director general interimar al Direcției generale pentru vecinătate și negocieri de extindere a Comisiei Europene, privind situația din Republica Moldova, necesitățile de asistență pentru anii 2022 – 2023, inclusiv în sectorul energetic.

„Am apreciat suportul Băncii Europene pentru Investiții care finanțează proiecte ce aduc schimbări concrete în viața oamenilor: apă potabilă, transport, agricultură, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, eficiență energetică. Ne-am referit la continuarea colaborării cu BEI pentru proiecte importante în sectorul energetic, care să reducă rezistența la combustibilii fosili și să micșoreze facturile la energie. Am apreciat disponibilitatea oficialilor europeni de a participa activ și la lucrările conferinței donatorilor „Platforma de sprijin a Republicii Moldova”, care se va desfășura la Paris în luna noiembrie”, a precizat ministrul afacerilor externe și integrării europene.

Pe 13 octombrie, ministrul s-a întâlnit la Luxemburg cu omologul său luxemburghez Jean Asselborn, cu care a discutat agenda bilaterală de cooperare, integrarea europeană și procesul de reforme a Republicii Moldova și situația regională în contextul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Related posts

Oфициальный курс валюты на дату 30.09.2020

Albasat

Andreea Marin a publicat o serie de poze rare cu Violeta, fiica ei cu Ștefan Bănică Jr.

Albasat

Pe parcursul zilei de miercuri au fost externate 101 persoane tratate de COVID-19

Albasat

Leave a Comment