ALBASAT
Nisporeni Societate

Nisporeni, raionul cu cea mai mică pensie

Nisporeni este raionul cu cea mai mică mărime medie a pensiei pentru limită de vârstă – 1 316 lei. Cel puţin asta arată un studiu realizat de Biroul Naţional de Statistică,  pentru anii 2014-2018. Totuşi, am încercat să aflăm de la Direcţia Generală a Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Nisporeni , ce pensie medie ridică lunar, locuitorii raionului. Astfel, începând cu acest an, pensia medie pentru limita de vârstă la Nisporeni este puţin mai mare faţă de cea indicată în cercetare.

 ION DIAVOR, ŞEF ADJUNCT AL DIRECŢIEI GENERALE CTAS NISPORENI: „Pensia medie pe raionul Nisporeni, la data de 1 ianuarie 2020 constituie 1481,33 lei.”

Potrivit şefului adjunct al Direcţiei Generale a Casei Teritoriale  de Asigurări Sociale Nisporeni, mărimea pensiei depinde de suma contribuţiilor de asigurări sociale achitate de persoanele asigurate şi nu depinde de domeniul de activitate pe care l-a avut cei aflaţi până la pensionare.

ION DIAVOR, ŞEF ADJUNCT AL DIRECŢIEI GENERALE CTAS NISPORENI: „Principiile de bază a organizării şi funcţionării sistemului public de asigurări sociale pe care se bazează legea privind sistemul public de asigurări sociale, nr. 156, 14 din 1998 este principiul egalităţii, care asigură tuturor participanţilor la sistemul public de asigurări sociale un caracter discriminatoriu în ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege precum şi principiul contributivităţii. Astfel, ţin să menţionez atât mărimea pensiei, cât şi mărimea medie a pensiei este calculată în dependenţă de contribuţiile de asigurări sociale achitate precum şi durata acestora în timp. Nu depinde de funcţia, domeniul de activitate sau domiciliul persoanei până la momentul stabilirii pensiei.” 

Filip Bulicanu a ieşit la pensie de mai bine de zece ani, după ce a muncit toată viaţa şofer.  Acum, el ridică lunar 1200 de lei. Bărbatul spune că aceşti bani nu sunt suficienţi pentru cheltuielile pe care le face zilnic.

FILIP BULICANU, PENSIONAR:„46 de ani am muncit şofer şi primesc o aşa pensie. Ce asta e pensie? Mori de foame cu pensia asta. Ei mi-au spus că a fost salariul mic. Hai, să zicem că o lună a fost salariul mic, dar nu toată viaţa.

  • Ce salariu aţi primit în vremea aceea?
  • Primeam şi câte 200, 300 şi peste 400. Cu 1200 nici nu ai ce face.Cum primim aceşti bani, să mă iertaţi ne este ruşine de această pensie.”

Şi alţi locuitori recunosc că pensia pe care o primesc cu greu le ajunge să se întreţină.

 „- Ce pensie primiţi?

– 1043 de lei. Nu ne ajung cele necesare, dar cumpărăm şi noi mai puţin. Ce să facem? Asta e situaţia.  Vânzătoare am lucrat şi am primit salariul în plic. Ce-i drept mi-a plătit mai mult, dar pe listă au introdus ceea ce nu ştiam noi – 600,700 de lei, depinde cum. Asta e situaţia. Cu aşa pensie cine să trăiască? Fug toţi copiii, am rămas noi, bătrânii, invalizii.  Te duci cu taxiul la spital şi dai 30 de lei şi 30 de lei înapoi, deodată sunt 60 de lei. Ne ducem de 5- 6 ori la control şi apoi mai cumpăr medicamente şi nu-mi ajunge pensia.”

 „S-a mărit cîte puţin.Am ieşit la pensie cu 820 de lei şi cu cât s-a mărit am ajuns la 1800 de lei. Pentru mine este normal, dar pentru alţii e puţin.Tebuie mărită. Am lucrat 37 de ani la tipografie în Nisporeni, aici.” 

 „Mi-i ruşine să spun. 1450 de lei. Mai ţinem o vacă şi ne hrănim pe lângă casă. Altfel, nu avem ajutor din nicăieri. Sunt de acord că pensia e mică, dar ce  să facem? Unde să ne ducem?  Am lucrat la tutun, apoi am lucrat la culesul prunelor, apoi la vie la colhoz.” 

Conform aceluiaşi studiu, cea mai mare pensie este în raionul Basarabeasca şi anume de   1 586 lei. Cercetarea realizată pentru anii 2014-2018 configurează topul raioanelor conform diferitor criterii social-economici. Cifrele prezentate de specialiștii Biroului Național de Statistică arată prin ce se fac faimoase raioanele țării: unde se produce cel mai mult vin, cașcaval sau pâine, unde sunt crescute cele mai multe animale, unde sunt cei mai longevivi cetățeni sau în ce raion sunt cei mai mulți șomeri. Spre exemplu, același studiu mai arată că raionul vecin,  Străşeni, este cel mai mare producător de fructe prelucrate şi conservate. Hânceşti este cunoscut prin faptul că este cel mai mare producător de paste făinoase. Iar Ungheni este raionul cu cei mai activi utilizatori ai bibliotecilor şi cu cei mai mulţi elevi. De asemenea, este raionul unde s-au născut cei mai mulți copii.

 

Related posts

Cursul valutar oficial la 31.10.2024

AlbasatTV, Nisporeni

Peste 20 de mii de tone de grâu din rezerva de stat vor fi împrumutate agenților economici

Albasat

Prețul energiei electrice în Europa a depășit pentru prima dată pragul de 500 de euro pentru un Megawatt-oră

Albasat

Leave a Comment