ALBASAT
Nisporeni Societate

Nisporeni și comuna Țuțora, România, implemetează un proiect de îmbunătățire a infrastructurii în zona de frontieră

Comuna Țuțora, România, și Consiliul Raional Nisporeni, R. Moldova, dezvoltă un proiect de îmbunătățire a infrastructurii de transport în zona de frontieră.  Potrivit CR Nisporeni, proiectul prevede construcția drumului L-401 cu o lungime 3,115 km (de la R-10 până la Mănăstirea Vărzărești) și va fi finanțat prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.

Recent, reprezentanții Consiliului Raional Nisporeni au avut mai multe discuții privind dezvoltarea proiectului cu reprezentanții comunei Țuțora, Județul Iași.

Ieri, 20 iulie CR Nisporeni a publicat mai multe detalii despre proiect. Potrivit documentului, bugetul proiectului este de 2,407,776.66 EUR – grant nerambursabil.

Obiectivul General al proiectului este dezvoltarea relațiilor economice și instituționale în regiunea Iași-Nisporeni prin îmbunătățirea infrastructurii de transport în zona de frontieră, pentru a facilita accesibilitatea și tranzitul mărfurilor și al persoanelor la punctele de trecere a frontierei Sculeni și Albița.

Proiectul are și câteva obiective specifice, printre care: Îmbunătățirea calității drumurilor care leagă satele Țuțora, Oprișeni și Chiperești de DJ 249, pentru a reduce timpul de deplasare, a crește accesibilitatea punctelor vamale Sculeni și Albita și pentru a îmbunătăți siguranța participanților în trafic; Îmbunătățirea calității drumului care leagă Mănăstirea Vărzărești (și satul Vărzărești) de celelalte teritorii ale raionului Nisporeni, pentru a scurta distanța rutieră dintre orașul Nisporeni (și regiunile situate la NE, E și SE de Nisporeni) și drumul internațional M1: graniță cu România-LeușeniChișinău-Dubăsari-graniță cu Ucraina și pentru a crea cea mai bună soluție rutieră pentru traficul care vine de la Ungheni (Republica Moldova) spre Albița (România); Dezvoltarea cooperării între instituțiile partenere prin stabilirea unui plan de acțiune comun pentru îmbunătățirea transportului transfrontalier, consolidarea conexiunilor și rețelelor transfrontaliere.

Prin îndeplinirea obiectivelor proiectului în România vor fi îmbunătățite segmentele de drum care conectează satele Țuțora, Oprișeni și Chiperești cu DJ 249, iar în R. Moldova – segmentele de drum care conectează Mănăstirea Vărzărești de localitățile învecinate. Pe secțiunile de drum reabilitate vor fi instalate sisteme de iluminat stradal fotovoltaic.

Related posts

Un bărbat din Lipnic, accidentat mortal de tren la Ocnița

Albasat

Ограниченный доступ к игровым и спортивным площадкам в столице

Albasat

Săptămâna Tineretului 2022, marcată la Chișinău

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment