ALBASAT
Actualitate Societate

Noi soluții digitale pentru sectorul vitivinicol sunt prezentate la forumul Wine&Tech

Noi soluții digitale pentru sectorul vitivinicol sunt prezentate la  forumul Wine&Tech, eveniment la prima ediție desfășurat la Chișinău. Ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a menționat că fără digitalizare și procesele de tehnologii avansate, agricultura din Republica Moldova nu va putea face fața concurenței acerbe regionale și globale. Tehnologiile și digitalizarea în agricultură înseamnă ieftinirea procesului de producere și ușurarea procesului de vânzare, transmite IPN.

Participanții la eveniment au avut posibilitatea să urmărească exemple de bune practici în adoptarea tehnologiilor digitale în industria vitivinicolă, să cunoască ultimele tendințe digitale și tehnologice în sector. Ministrul agriculturii și industriei alimentare a afirmat că, după ce vor fi prezentate aceste practici, următorul pas este analiza rapidă și procesul de implementare a exemplelor de digitalizare.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova,  Kent Logsdon, a menționat că în ultimul deceniu sectorul vitivinicol din Moldova a trecut printr-o revoluție. S-a trecut la exportul de vin îmbuteliat în locul vinului în vrac, s-a făcut rebranding și au fost diversificate piețele de export. Platforma  Wine&Tech poate conduce o nouă revoluție în sector. Forumul va acționa ca o punte între oferta și cererea de tehnologii digitale adaptate necesităților industriei vitivinicole din Moldova. Cu ajutorul talentelor locale din IT, dar  și din industriile creative, industria vitivinicolă poate promova în continuare inovația, tehnologiile digitale și comerțul electronic.

Elizaveta Breahnă, director interimar la Oficiul Național al Viei și Vinului, a spus că digitalizarea și toate tehnologiile noi sunt importante. În situația unui deficit de forță de muncă, e necesar un plan sustenabil de aplicare a tehnologiilor la creșterea strugurilor și producerea vinului. Prin proiectul USAID au fost create loturi demonstrative în toate arealele vitivinicole din Republica Moldova, au fost instalate stații meteo care zilnic înregistrează printr-un anumit soft temperatura, umiditatea solului. În ultimii doi ani, prin aceste tehnologii poate fi prognozată îmbolnăvirea viței de vie, se fac recomandări pentru optimizarea tratărilor  pentru a avea cât mai puține cheltuieli și pentru a obține la final produse naturale.

Recent, a fost lansat un Program de granturi pentru promovarea exportului vinului Moldovei. Acesta va oferi un buget total de 13 milioane de lei pentru exportatorii de vinuri din Moldova ca să-și diversifice piețele de export. Exportatorii de vinuri din Moldova pot accesa granturi de până la un milion de lei per companie, în funcție de categoria afacerii. Se estimează ca aproximativ 20 de companii din domeniul vinicol să beneficieze de sprijin financiar nerambursabil prin intermediul acestui program.

Related posts

Aproape 60% din cetățeni susțin aderarea Republicii Moldova la UE, sondaj

AlbasatTV, Nisporeni

Aderarea la UE nu mai e vis, e un proces real

AlbasatTV, Nisporeni

Atenție, platformă falsă: www.compensatii-md.site!

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment