ALBASAT
Societate

ONG-urile de media cer autoritățile să explice decizia CSE privind suspendarea activității unor posturi TV

Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Media Guard, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice și RISE Moldova cer autorităților să comunice public toate circumstanțele de fapt și de drept în baza cărora a fost emisă decizia CSE ce impune restricții în raport cu unii furnizori de servicii media. Acțiunea este necesară pentru a elimina interpretările eronate și tendențioase, precum și pentru a aduce mai multă claritate. Despre aceasta a anunțat OMg-urile au într-o declarație comună publică, citată de IPN.

Potrivit declarației, suspendarea licenței, drept măsură restrictivă întreprinsă de CSE, poate fi admisă în cazul existenței unor motive serioase, convingătoare, justificate și probate corespunzător. În prezent, însă, evaluarea proporționalității ingerinței și legitimității scopului urmărit este imposibilă din cauza lipsei informației explicite, clare și detaliate ce ar confirma controlul exercitat asupra celor șase posturi de către o persoană inclusă în lista sancțiunilor internaționale. De asemenea, în hotărârea CSE lipsește informația exactă despre sancțiunile aplicate anterior de CA în privința fiecărui furnizor de servicii media vizat.

ONG-urile semnatare recunosc necesitatea de a implementa măsuri urgente pentru a asigura securitatea informațională a Republicii Moldova, care este supusă unor pericole reale generate de acțiunile subversive ale unui stat agresor, precum și ale unor organizații și indivizi particularii. Măsurile cu caracter restrictiv trebuie să fie fundamentate prin argumente convingătoare, probe certe și implementate într-o măsură în care să asigure excluderea dubiilor privind legalitatea și proporționalitatea ingerințelor, menționează documentul.

Organizațiile de media au reiterat că transparența în domeniul proprietății mass-media este consacrată, cu titlu de principiu, în lege, iar publicul are dreptul legitim de a cunoaște informațiile privind proprietarii-beneficiari ai furnizorilor de servicii media aflați în jurisdicția Republicii Moldova.

La 16 decembrie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a dispus suspendarea licenței de emisie a șase posturi de televiziune (Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV) . CSE a justificat decizia sa prin faptul că posturile TV au fost monitorizate și sancționate de către Consiliul Audiovizualului pentru „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”. La fel în dispoziția emisă s-a menționat că aceste posturi de televiziune au fost sub controlul persoanelor fizice și/sau juridice supuse sancțiunilor internaționale.

Related posts

Tudor Deliu, despre decizia PDM de a nu participa la scrutinul prezidențial

Albasat

Cehia a declarat stare de urgență sanitară, după ce numărul cazurilor noi de COVID-19 a explodat

Albasat

Modul de reluare a procesului educațional în capitală va fi decis sâmbătă

Albasat

Leave a Comment