Societate

Partidul „Șor” propune instituirea moratoriului pe defrișările forestiere

Deputații din fracțiunea Partidului Politic Șor propun instituirea unui moratoriu pe recoltarea masei lemnoase, astfel ca, timp de trei ani, să nu fie permise defrișările forestiere. Inițiativa legislativă a fost prezentată vineri, 5 iunie, când este marcată Ziua Mediului, transmite IPN.

Deputata Violeta Ivanov a declarat, într-un briefing de presă, că în Moldova gradul de împădurire a scăzut până la 12,7%, comparativ cu circa 40% în Europa. „Chiar și așa, Moldova este unul dintre cei mai mari exportatori de lemn brut”, a declarat deputata. Potrivit ei, situația în acest sens este gravă, iar dezechilibrul ecologic este tot mai pronunțat.

O altă inițiativă vizează interzicerea incinerării deșeurilor. „Urmărim prin acest proiect de lege eliminarea poluanților, în special a dioxinei, care este o substanță supertoxică și imunodistructivă”, a menționat Violeta Ivanov. A treia inițiativă se referă la interzicerea importului și tranzitării prin Republicii  Moldova a deșeurilor animaliere.

În altă ordine de idei, parlamentara a declarat că, pe zi ce trece, criza economică și epidemiologică se agravează, iar guvernarea nu a făcut față stării de lucruri. „Majoritatea parlamentară, în loc să lanseze proiecte și inițiative concrete, s-a autoizolat la domiciliu”.

„Suntem nevoiți să constatăm astăzi cu îngrijorare că situația epidemiologică și situația economică a Republicii Moldova se agravează pe zi ce trece. Timp de aproape trei săptămâni, numărul mediu de cazuri de îmbolnăviri de COVID-19 este în continuă creștere, iar acțiunile dezorientate ale autorităților și, mai ales, lipsa lor în general, creează o perspectivă sumbră pentru Republica Moldova și pentru cetățenii săi”, a declarat Violeta Ivanov.

Parlamentara spune că  fracțiunea Partidului Șor a chemat colegii din Parlament să se convoace în ședință. Însă, „în pofida situației grave din țară, majoritatea parlamentară sabotează activitatea legislativă, ascunzându-se în spatele autoizolării, în timp ce zilnic sute și mii de medici muncesc, expunându-se riscurilor”.

Related posts

ADEPT: Președintele nu majorează pensiile, salariile, nu reduce prețurile la servicii

Albasat

Air Moldova suspendă toate zborurile spre și din Italia

Albasat

Anatol Țăranu: Statul are valoare în măsura în care poate garanta interesele cetățenilor săi

Albasat

Leave a Comment