Societate

PAS: Avem un ministru al educației care eliberează din funcții doar pe criterii politice

Organizația de tineret a Partidului Acțiune și Solidaritate consideră că demisia lui Ion Iovcev din funcția de director al liceului cu predare în română „L. Blaga” din Tiraspol este o rafuială politică, iar ministrul educației, Lilia Pogolșa, comite astfel un abuz grav în serviciu.

„Am ajuns să avem un ministru al lui Dodon, care este lipsit totalmente de principii morale și demite oameni prin telefon. Domnul Iovcev a lucrat aproape 30 de ani în acest liceu. Cine va semna în acest an diplomele absolvenților?”, a remarcat președintele Organizației de Tineret PAS, Eugeniu Sinchevici, în cadrul unui flash-mob în fața Guvernului, transmite IPN.

Potrivit președintelui PAS Youth, singurul lucru care poate opri acest haos este participarea, pe 11 iulie, la alegeri parlamentare anticipate, „iar prin vot hotărât și puternic pot fi alungați toți hoții din țară”.

Mihai Șevciuc, vicepreședinte PAS Youth, a subliniat că Lilia Pogolșa a decis să-l demită pe Ion Iovcev tocmai în campanie electorală. „Într-un deșert de propagandă și abuz, s-a găsit o oază de speranță, mai exact Liceul „Lucian Blaga”, condus de Ion Iovcev pe parcursul ultimilor 29 de ani. După 29 de ani de muncă asiduă, în folosul statului Republica Moldova, a fost demis din funcție de ministra care a vrut să rupă copertele a peste 2 mii de cărți, pentru că pe coperta acesteia nu scria limba moldovenească, dar scria limba română”, a subliniat Mihai Șevciuc.

Radu Marian, candidat la alegeri pe listele PAS, a opinat că, „după atâția ani, să dai afară un profesor, un director, este dincolo de scandalos. Aceasta este doar una dintre acțiunile ilegale și imorale ale miniștrilor lui Dodon și ale lui Igor Dodon”, a adăugat Radu Marian.

Potrivit lui Virgiliu Pâslariuc, un alt candidat pe listele PAS, concedierea abuzivă a lui Ion Iovcev este un gest disperat politic, iar prin acesta Igor Dodon a vrut să le facă pe plac autorităților din regiunea transnistreană. Virgiliu Pâslariuc a precizat că peste 60 la sută dintre cadrele didactice din Republica Moldova au o vechime în muncă de 20 de ani și mai mult, astfel că explicația că Ion Iovcev a fost demis pentru că este pensionar nu e plauzibilă. Totodată, în instituțiile de învățământ din țară există circa 2000 de locuri vacante pentru cadrele didactice.

MECC precizează într-un comunicat de presă că, în perioada 23.03.2015 – 22.06.2021, Ion Iovcev a exercitat funcția de director interimar al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol. În această perioadă nu a fost organizat și desfășurat concursul pentru ocuparea funcției de director în conformitate cu regulamentul, aprobat printr-un ordin al Ministerului Educației. Potrivit prevederilor regulamentului, durata interimatului nu poate depăși 6 luni. MECC menționează că regulamentul interzice participarea la concurs a persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, iar conducătorii eliberați din serviciu în legătură cu atingerea vârstei de 65 de ani pot fi angajate în orice funcție, alta decât cea de conducător al unității de stat.

Related posts

Найден обгоревший труп мужчины, который работал сторожем

Albasat

Женщина и мужчина умерли от инфицирования COVID-19

Albasat

Buletin de ştiri ALBASAT

Albasat

Leave a Comment